Jim Bower en Down tekenen bij Roadrunner

'Over The Under' vormt een nieuwe start voor de band

Muzieknieuws 20-08-2007 20:09

De sludge-doomsters van Down, met Jim Bower op drums, hebben (met uitzondering van de VS/Canada) een wereldwijde deal getekend bij Roadrunner Records. Down, afkomstig uit New Orleans, Louisiana, staat bol van het talent met muzikanten die eerder in acts als Crowbar, Pantera, EyeHateGod, Superjoint Ritual en Corrosion of Conformity speelden. Het nieuwe contract betekent een frisse, nieuwe start voor de band.

Derek Oliver en Dante Bonutto, sinds 2006 werkzaam bij Roadrunner Records als A&R manager, haalden de band binnen:
"In many ways, 'Over The Under' [Down's new/third album] represents a fresh start for the band; no more external politics, brand new teams taking care of business, nothing to hold the project back - and now of course former Pantera bassist Rex is involved with the set-up too."

Down - bestaande uit Jimmy Bower (drums), Philip Anselmo (zang), Pepper Keenan en Kirk Windstein (gitaren), en Rex Brown (basgitaar) - was juist weer bij elkaar gekomen om aan hun derde album te werken toen de orkaan Katrina in augustus 2005 door hun woonplaats raasde.

Door de tragedie raakten de bandleden maandenlang van elkaar verwijderd. Toen ze opnieuw bij elkaar kwamen, werd het de muzikanten duidelijk: Down zou niet langer een sideproject zijn, maar uitgroeien tot een volwaardige band. En dat is goed te horen op het komende album, aldus de band.

In Nodferatu's Lair, de studio van frontman Philip Anselmo, nam de groep met geluidstechnicus David "Puma' Troia 18 nummers op voor een demo. Die werden verder uitgewerkt onder leiding van producer Warren Riker (winnaar van een Grammy Award), de man die ook werkte aan Down's tweede release, ‘Down II - A Bustle in Your Hedgerow’,

In februari 2007 startte de groep in Los Angeles met de definitieve opnames voor het derde album. Die duurden tot juli, mede doordat er een Canadese tour met Heaven and Hell tussendoor kwam. Uiteindelijk werden 15 tracks uitgekozen voor de release.

Jimmy Bower speelt op Pearl-drums, Sabian-bekkens en Vic Firth drumsticks.

zoeken
zoeken