Lustrumeditie Summer Darkness succesvol
25% meer bezoekers dan vorig jaar
Muzieknieuws 13-08-2007 08:16
Afgelopen weekend vond de vijfde editie van het gothic-festival Summer Darkness in Utrecht plaats. In totaal bezochten ruim 6000 goths het festival van donderdag tot en met zondag: 25% meer bezoekers dan in 2006. Op zaterdag en zondag raakten alle kaarten uitverkocht.In de lustrumeditie van Summer Darkness is in 2007 nog meer uitgepakt dan in de jaren ervoor. Meer dan 50 nationale en internationale bands stonden op de drie podia van Tivoli, Tivoli de Helling en Ekko.

Daarnaast waren er activiteiten door de stad georganiseerd waarvan een aantal ook gratis toegankelijk waren voor niet-festivalbezoekers. Lezingen, een fotoexpositie in etalages, de Centrale Bibliotheek en het Stadhuis, kerkconcerten, filmnacht in City/Movies, gothic lolitamodeshow bij de Domkerk, diners, rondleidingen en een middeleeuws georiŽnteerde gothicmarkt: dit weekend was Utrecht volledig in de ban van Gothic.

Traditiegetrouw werd het festival op vrijdagmiddag geopend. Deze keer stonden neo-klassieke folkact Chamber en modekoning Bas Kosters in de Nicolaikerk. De uitersten in deze twee acts gaven aan waarvoor het festival staat: Summer Darkness laat alle hoeken van de underground zien.

Hoogtepunten van het festival waren volgens de organisatie Front 242, Covenant, VNV Nation, Ordo Rosarius Equilibrio, CrŁxshadows en Emilie Autumn. Tussen vele andere acts gaven ook Epica, Delain, Annatar en My Dying Bride een prima optreden.

Summer Darkness laat ieder jaar in augustus naar boven komen wat onder het oppervlak borrelt: belangrijke undergroundstromingen krijgen een plek in het Summer Darkness-festival dat in het centrum van Utrecht plaatsvindt. Met haar Middeleeuwse uiterlijk van kerken, torens, grachten en werfkelders is Utrecht het perfecte romantische decor voor dit festival.

Summer Darkness, in 2007 van 9 tot en met 12 augustus, is een lifestyle-evenement gericht op de undergroundmuziek, met een zwaar accent op gothic. Dit genre wordt beschouwd als een heel breed genre, maar vooral als een gevoel dat met duisternis en zwarte romantiek te maken heeft. Cybergothic, mediaeval en gothic-metal voeren de troepen aan, maar erna volgen al snel electro, darkwave, new wave en techno.

Summer Darkness wordt georganiseerd door Ekko, Cybercase, Mojo Concerts en Tivoli, en wordt mede mogelijk gemaakt door FPPM, Prins Bernhard Cultuurfonds, Thuiskopie Fonds en VSBfonds.