The Ploctones

Nieuwe bandnaam voor Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink

Muzieknieuws 20-06-2007 11:08

Het als vierkoppig monster bestempeld kwartet van Anton Goudsmit, Efraïm Trujillo, Jeroen Vierdag en Martijn Vink gaat voortaan door het leven als The Ploctones. De bezetting is onder de nieuwe naam voor het eerst te zien op vrijdag 13 juli op het North Sea Jazz festival in Rotterdam. Anton Goudsmit is dit jaar ook genomineerd voor de Paul Acket Award op het NSJ. De Bird Award werd in 2006 opgedoopt tot de naam van de oprichter van het festival, Paul Acket.

The Ploctones brachten in 2005 hun eerste cd 'Live op het Dak!' uit onder de naam Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink. Het album is een succes in Nederland en heeft inmiddels al 2.000 exemplaren over de toonbank zien gaan. Een nieuwe cd is inmiddels in voorbereiding want de band heeft meer dan genoeg nieuw materiaal op de plank liggen.

De bandleden
Frans van leeuwen, van NRC sprak over de vier muzikanten: “Het kwartet van gitarist Anton Goudsmit (…) speelt een intense en geconcentreerde funkjazz die de tijd doet vliegen (…)”

De veelzijdige en innovatieve Anton Goudsmit (gitaar) heeft zich met zijn vurig en gepassioneerd gitaarspel ontwikkelt tot een muzikale kameleon, zonder zijn herkenbare en karakteristieke stijl van spelen uit het oog te verliezen. Een recensent in de Britse “Guardian” omschreef Anton als “the kind of musician that makes you wonder where the fire escape is.” Anton speelde al met nagenoeg iedereen in de muziekscene en is vast bandlid van de New Cool Collective en het Benjamin Herman Quartet.

Jeroen Vierdag (bas en contrabas) is een sterke en creatieve bassist die met zijn “groove” de band doet klinken als een ware topact en door zijn grote virtuositeit zijn zessnarige collega regelmatig naar de kroon steekt. Als bassist kun je hem in diverse bezettingen tegenkomen, van Nueva Manteca tot de Cubop City Big Band van Lucas van Merwijk.

Martijn Vink is een bijzonder gedreven slagwerker met een onnavolgbare techniek. Hij is in staat de pannen van het dak te spelen om vervolgens subtieler dan een speeldoosje de muziek te kleuren en te vervolmaken. Als jazzdrummer bij het Metropole Orkest en sessie- en opnamemuzikant pur sang speelde hij onder andere met de New Cool Collective, Jesse Van Ruller, Tineke Postma en Martijn van Iterson.

Tenorsaxofonist Efraim Trujillo komt zowel in de hectische stukken als in het meer sferische repertoire goed tot zijn recht door zijn open en dynamische spel. Hij weet door de rijkdom aan verworven mogelijkheden op zijn instrument de door hem gespeelde muziek te vernieuwen en op te waarderen, waardoor deze groep telkens weer een belevenis blijkt voor zowel het publiek als de bandleden zelf. Efraim kwam in 1980 naar Nederland en is bekend van Fra Fra Sound en speelt ook in de New Cool Collective.
zoeken
zoeken