Amsterdam Roots Festival 2007

10e editie 16 t/m 23 juni in Amsterdam

Muzieknieuws 30-05-2007 12:06

De jubileumeditie van het 10e Amsterdam Roots Festival gaat op 16 juni van start en duurt tot en met 23 juni. In het Concertgebouw, het Tropentheater, de Melkweg en in Paradiso vinden alle concerten plaats. Op zondag 17 juni is het gratis openluchtfestival Roots Open Air in het Oosterpark gratis toegankelijk.

Het Amsterdam Roots Festival 2007 heeft als centraal thema Rhythms of the World en brengt de verscheidenheid aan en cross-overs van ritmes in beeld die in de vele wereldmuziekstijlen zijn terug te horen. Binnen het festival leiden de routes Fuego Latino, Balkan Beats , Acoustic Africa en Tango Nuevo de bezoekers door het programma.

Highlights programma in de zalen
Op speciale uitnodiging van het fstival komen drie grote bands terug die eerder op het festival speelden: de Afro-Salsa supergroep Africando, Kameroenese soul van Manu Dibango en Besh o droM, met hun dansbare mix van gypsy roots en moderne grooves.

De Braziliaanse ritmes openen het festival in Paradiso met Ritmo do Brasil: Zuco 103, met drie Braziliaanse bands waaronder de samba ster Neguinho da Beija-Flor.

In het Concertgebouw vindt een bijzondere combinatie plaats: Flamenco meets Africa. Er vindt een eenmalig optreden plaats van de Spaanse flamenco ster Diego el Cigala met La Symphonie de la Kora met special guest Toumani Diabate, een groep van zeven koraspelers uit Mali.

In de Melkweg vindt de Fuego Latino Night plaats met salsa, nu-latin en Zuid-Amerikaanse muziek uit Afrika, Cuba en New York van o.a. Africando, Manolito y su Trabuco en Yerba Buena.

Balkan Beats vindt je op Roots Open Air met veel jonge rock- en pop bands uit Oost-Europa en in de Melkweg met de fanfaremuziek van Mahala Raï Banda en jazzy gypsy mix van Besh o droM.

Nieuwe Afrikaanse sounds zijn te horen in de Acoustic Africa route, moderne zangeressen die westerse pop en Afrikaanse muziek mengen. Ontdek bijvoorbeeld Dobet Gnahoré (Ivoorkust/Frankrijk) en Netsayi (UK/Zimbabwe), die in de Melkweg zullen optreden.

Maar ook Tango Nuevo brengt twee, speciaal uit Buenos Aires overgekomen acts. en wel: Fernandez Fierro en Otros Aires, beiden voorbeelden van groepen die de nieuwste trends in tango muziek laten horen.

Roots Open Air zondag 17 juni
Het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van de festivalweek. Het Oosterpark is ingericht met zeven verschillende podia met world sounds uit de hele wereld.

Op de podia Zap City en Doen Stage spelen internationale acts, jonge hippe bands uit Oost-Europa maar ook Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse bands. Couleur Locale brengt een eclectische mix van uiteenlopende muziekstijlen.

Op het Urban Groove podium staat ook dit jaar weer veel jong talent uit Amsterdam; o.a. Food For Funk, de Bolletjes Estafette en showcases.

Het Kids @ Roots podium brengt programma’s van het Wereld Kinderfestival en Putumayo World Playground. Nieuw dit jaar zijn het Indonesisch Gamelan podium en het Lebara Mobile Dance Court, met presentaties en workshops van vele dansscholen. Verder zijn er workshops, parades en is er een grote wereldmarkt met exotische producten en hapjes.

Randprogramma
Naast de 'officiële' muziekprogrammering zal Amsterdam Roots ook weer een uitgebreid randprogramma krijgen. Zo kun je onder andere de foto-expositie ‘IRAN. Stilstand of ontwaken van Ulla Kimmig’ in de Melkweg gaan zien, of Tony Gatlifs filmprogramma vol zigeunercultuur in Melkweg cinema. Maar ook zullen Sugar Factory en Dansen op het Leidseplein met een off-roots programma aansluiten bij het festival.

Kijk voor het gehele programma en alle informatie op amsterdamroots.nl De kaartverkoop voor alle concerten is al gestart via UITburo, Ticketservice en de zalen. Met een combiticket krijg je € 15,- korting. Je kunt bijvoorbeeld een muziek programmaroute binnen het festival combiticket kopen (Fuego Latino, Acoustic Africa) of een Melkweg Weekend voor vrijdag en zaterdag.
zoeken
zoeken