Joris Roelofs wint Deloitte Jazz Award 2004

Muzieknieuws 13-05-2004 13:06

Joris Roelofs heeft woensdagavond 12 mei in het Bimhuis te Amsterdam de Deloitte Jazz Award 2004 gewonnen. Aan de jazzprijs is een geldbedrag verbonden van € 20.000. De 20-jarige saxofonist/klarinettist ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Peter Krom. De twee andere finalisten Tom Beek (tenorsaxofoon) en Erik van der Luijt (piano) namen beiden een stimulansprijs van € 2.500 in ontvangst.

Juryvoorzitter Krom noemde Joris Roelofs een lyrisch en swingende speler, die zich de traditie goed eigen heeft gemaakt en eigentijdse invloeden hier smaakvol mee weet te verweven. Roelofs is uitgenodigd om tijdens de uitreiking van de Concertgebouw Jazz Award op dinsdag 1 juni in het Concertgebouw een gastoptreden te verzorgen. De Concertgebouw Jazz Award is dit jaar toegekend aan pianist/componist Chick Corea.

Het grote talent van Joris Roelofs (1984) werd eerder al erkend toen hij in 2003 in de Verenigde Staten de Clifford Brown/Stan Getz Fellowship van de International Association of Jazz Educators en de National Foundation for Advancements in the Arts ontving. Samen met de vier Amerikaanse ontvangers tourde hij als de "Stan Getz/Clifford Brown All Stars" door de VS en Japan. Datzelfde jaar won Roelofs de Pim Jacobs Muziekprijs. Roelofs is bandleider van zijn eigen ‘Joris Roelofs Kwartet’ en speelt regelmatig met de New Cool Collective Big Band, het Glen Miller Orchestra en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Roelofs studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij volgend jaar zijn 1e fase studie hoopt af te ronden.

De drie kandidaten traden tijdens de finale in een vol Bimhuis op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert. Orkestleider Meutgeert arrangeerde voor deze gelegenheid composities van de finalisten voor big band. De finalisten speelden als verplicht werk "Caravan" van Duke Ellington. De presentatie van de avond was in handen van cabaretier en programmamaker Wilfried de Jong.

De Deloitte Jazz Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge, getalenteerde jazzmusici die in Nederland gevestigd zijn, hier al een zekere bekendheid hebben verworven en aan het begin van een internationale carrière staan. De Award is een initiatief van accountants- en adviesorganisatie Deloitte. De prijzen zijn ter beschikking gesteld door de Andersen Foundation, een stichting die sociale en culturele projecten ondersteunt, met als doel een bijdrage te leveren aan de verdere beroepsontwikkeling van getalenteerde musici.

De Deloitte Jazz Award Jury wordt voorgezeten door Peter Krom (Andersen Foundation), en bestaat uit Hein van de Geijn (musicus, producer, docent), Paul Gompes (coördinator Dutch Jazz Connection), Amanda Kuyper (muziekjournalist), Jan Menu (musicus, producer), en Bert Vuijsje (journalist/jazzrecensent).

De Deloitte Jazz Award is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren violist Oene van Geel (2002) en klarinettist/baritonsaxofonist David Kweksilber (2003).

zoeken
zoeken