Bert van den Brink wint VPRO/Boy Edgar Prijs

Muzieknieuws 09-01-2007 11:08

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2007 is toegekend aan pianist, componist, arrangeur, docent en producent Bert van den Brink. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een bedrag van € 12.500.

Van den Brink (48) krijgt de prijs woensdag 11 april 2007 uitgereikt in het Bimhuis in Amsterdam. De jury, onder voorzitterschap van concertorganisator Bob Hagen, was onder de indruk van Van den Brinks veelzijdigheid:
"Zijn werk klinkt volkomen oorspronkelijk, iedere improvisatie is een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Van den Brink soleert niet vanuit een bepaalde stijl, maar vanuit de melodie. Altijd op zoek naar die ene noot die kan worden weggelaten. Zijn spel is direct herkenbaar, iets wat alleen de groten in de jazz weten te bereiken. (...) Qua spel herkenbaar, qua stijl onherkenbaar: weinigen kunnen zich muzikaal zo als een kameleon tonen, zonder aan karakter en zeggingskracht in te boeten."

Bert van den Brink is een inspirerende, drijvende kracht in de Nederlandse muziek. De blinde pianist speelt op een verfrissende, open manier, met een aantrekkelijke intensiteit, zowel solo als in grotere bands. Hij is bijzonder geliefd vanwege zijn neiging tot het geven van ruimte en zijn gevoel voor nuance. Onder meer Dee Dee Bridgewater, Heleen van den Hombergh, Denise Jannah en ook Toots Thielemans werkten met hem. Daarnaast speelt Van den Brink regelmatig met zijn eigen trio, waarin Hans van Oosterhout op drums te horen is.

De pianist speelt al vanaf zijn vijfde jaar. Hij is vanaf zijn geboorte blind, maar zegt als muzikant nooit last te hebben ondervonden van zijn handicap. Bert van den Brink bekwaamde zich aan het conservatorium in Utrecht vooral in klassieke muziek en studeerde daar in 1982 cum laude af. Het jazzidioom maakt hij zich zelfstandig eigen.

Onlangs nam hij het album "In pursuit" op met gitarist Jesse van Ruller.

VPRO/Boy Edgar Prijs
De VPRO/Boy Edgar Prijs is de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs bestaat sinds 1963, aanvankelijk onder de naam Wessel Ilcken Prijs en als prijs als erkenning voor een grote verdienste voor de jazz. De prijs was vernoemd naar de enkele jaren daarvoor overleden slagwerker Wessel Ilcken.

In 1974 werd de Wessel Ilcken Prijs een aanmoedigingsprijs voor nieuw talent. Vanaf 1980 ging de prijs verder onder de naam Boy Edgar Prijs en werd de prijs weer een oevreprijs. In 1992 koppelde de omroep VPRO haar naam aan de prijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een wisselbokaal, gemaakt door Jan Wolkers.

zoeken
zoeken