Kopieerbeveiliging van de baan

Muzieknieuws 08-01-2007 17:23

De EMI Music Group is als laatste grote platenlabel gestopt met het toepassen van kopieerbeveiligingen op nieuwe cd-releases. Daarmee brengt geen enkele platenmaatschappij op dit moment cd's uit die beveiligd zijn tegen het maken kopieën. Macrovision is inmiddels ook gestopt met de ontwikkeling en verkoop van haar systeem TotalPlay, dat voorheen als CDS bekend stond.

Volgens Billboard, die het bericht officieel publiceerde, is het nu duidelijk dat de kosten voor het gebruik van de technologie niet opwegen tegen de resultaten. Een vervente kopieerder wist natuurlijk al lang dat het maken van kopieen redelijk eenvoudig is met de juiste software. En zo niet, dan valt vrijwel elk album tegenwoordig wel ergens te downloaden. Slecht voor de platenmaatschappijen en uiteraard net zo nadelig voor de artiesten op de schijfjes. Volgens Billboard blijkt de terugloop in verkopen ook met angst te maken te hebben vanwege mogelijke afspeelproblemen met nieuwe software op de cd.

Let op: kopieerbeveiligingen op cd's moeten niet verward worden met de beveiligingssystemen die verbonden zijn aan muziekbestanden die via het internet worden verkocht. Dergelijke 'Technological Protection Measures' zijn er om ongelicenseerd gebruik tegen te houden en vormen samen met die licentie en het afrekensysteem het Digital Rights Management (DRM), dat juist sterk in opkomst is.
zoeken
zoeken