Polar Studio's moeten sluiten
Muzieknieuws 13-04-2004 01:37
De Polar studio's in Stockholm, ooit opgericht door de Zweedse popgroep Abba, moeten na 26 jaar dicht. De muziekstudio sluit per 1 mei 2004 definitief haar deuren.De eigenaren van de Polar Studio's kunnen de huur van de ruimte niet meer opbrengen sinds de huur verdriedubbeld is.

De opnamestudio kreeg grote bekendheid toen Abba in de hoogtijdagen van wereldwijde roem achtereenvolgens "Voulez-Vous", "Super Trouper" en "The Visitors" opnam.

Nadat de groep in 1981 uiteen viel, ontstonden in hetzelfde complex ook de soloalbums van de Abba-zangeressen Agnetha Faltskog en Anni-Frid Lyngstad.

Bovendien hadden andere beroemde muzikanten de studio's ontdekt. Onder meer John Bonham en Led Zeppelin, Phil Collins en Genesis, de Beastie Boys, Roxette, de Backstreet Boys en Charlie Watts en de The Rolling Stones maakten van de opnamefaciliteiten gebruik.

Volgens de BBC was Polar het Zweedse antwoord op de beroemde Abbey Road Studio's in Engeland en de Sun Studio's in de Verenigde Staten.

De Abbey Road Studio's werden legendarisch doordat de Beatles er opnamen, en de Sun Studio's werden een bedevaartsoort sinds Elvis Presley er opnames maakte.

drummer links