New Cool Collective naar Uganda
Muzieknieuws 10-04-2004 17:04
De Nederlandse band New Cool Collective (NCC) vertrekt eind april naar Uganda om daar enkele optredens te verzorgen. Tussen 29 april en 3 mei doet de groep vier concerten in clubs en op buitenpodia in Kampala. De optredens zijn op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en diverse lokale organisaties.

New Cool Collective stapt hiermee in zekere zin in de voetsporen van The Ex en Han Bennink, die omstreeks deze tijd door een ander Afrikaans land rondtrekken: EthiopiŽ.

NCC is een initiatief van orkestleider/saxofonist/fluitist Benjamin Herman, ontstaan als muzikaal experiment van Herman en dj Graham B.

In een Amsterdamse discotheek jamden ze samen waarbij Herman improviseerde op platen van de dj. Steeds meer bevriende muzikanten jamden mee, wat uitgroeide tot de in 1994 opgerichte 8-mans formatie New Cool Collective.

Het gezelschap gaat uit van de onweerstaanbare combinatie van Latin ritmes, DJ beats en energieke jazz. "Gewoon een modern dansorkest voor de jeugd", aldus Benjamin Herman zelf.

Met het album "Big" won NCC in 2000 een Edison Jazz Award. In 2001 verwierf het gezelschap de Heineken Crossover Award. Het succes is mede te danken aan de virtuoze slagwerkers die meespeelden en -spelen, waaronder Stefan Kruger, Martijn Vink en Joost Kroon.

drummer links