Independent artists niet langer op MTV en TMF

Muzieknieuws 29-03-2004 12:19

De Association of Independent Music (AIM), de belangenvereniging voor independent artists, heeft haar medewerking met MTV stopgezet. De reden is de gehalveerde vergoeding voor videorechten van hun clips die MTV wil invoeren.

MTV wil een nieuwe deal sluiten met de kleine labels. Volgens de nieuwe voorwaarden zouden de kleine platenmaatschappijen de helft minder vergoeding krijgen voor het gebruik van hun videoclips. Ook wil MTV ze geen extra vergoeding meer zou geven voor nieuwe projecten met mobiele telefoonaanbieders of online partners.

Onder het motto 'samen sta je sterk' presenteerden een aantal verzamelde onafhankelijke platenlabels onlangs een petitie aan de muziekzender. Hierin wensen ze MTV veel succes zonder hun input.

Artiesten als Craig David, Basement Jaxx, Franz Ferdinand, The Rasmus, The Strokes, White Stripes, Badly Drawn Boy, Moloko, Travis en Dizzee Rascal zullen nu niet meer op MTV te zien zijn.

Overschakelen naar TMF helpt niet, omdat de Nederlandse zender in handen is van MTV Europe en daarom eveneens geboycot wordt. Michel Lambot, medevoorzitter van platenmaatschappij PIAS en woordvoerder namens de independent artists zegt op de Oor-website:

"Toen de deal met TMF in 2002 afliep, weigerden ze verder te onderhandelen met als argument dat alles later uitgezocht zou worden met MTV Europe. Na jarenlang aan het lijntje te zijn gehouden kregen we drie weken geleden opeens die nieuwe deal om te ondertekenen. Dat is unfair en PIAS zal niet tekenen. TMF betaalt ons nu al niet meer sinds 2002."
zoeken
zoeken