Nieuwe downloadservice Sony
Muzieknieuws 22-03-2004 11:51
Ook elektronicagigant Sony gaat zich bezighouden met het legaal downloaden van muziek via internet.Sony wil met een eigen systeem vanaf juni een downloadservice invoeren in Frankrijk en Duitsland. In Nederland komt het later op de markt.

Bij de legale downloads gebruikt Sony een ander, eigen bestandsformaat waarmee muziek van cd-kwaliteit op de pc binnengehaald kan worden: Atrac 3plus.

Sony Music en de sublabels die onder het moederbedrijf vallen, hebben samen een grote hoeveelheid artiesten onder contract. Bekende namen zijn onder andere AC/DC, Tori Amos, Chick Corea , Cypress Hill, Iron Maiden, Michael Jackson, Joe Satriani, George Michael, Pearl Jam, Pink Floyd, Carlos Santana en de Wu-Tang Clan. Ook postume uitgaven van bijvoorbeeld Miles Davis en Johnny Cash vallen onder het label.

Sony heeft momenteel al een voorraad van driehonderdduizend titels in de meest uiteenlopende muziekcategorieën. Ook de meeste andere 'major' recordlabels hebben zich volgens een woordvoerder van Sony achter het initiatief geschaard.

Per nummer kost het downloaden bijna één euro per nummer. Afhankelijk van het aantal nummers zal een volledige CD tussen de acht en de veertien euro gaan kosten. Betalen kan met een creditcard.

De Atrac 3plus-bestanden kunnen volgens Sony niet meer via het internet worden verspreid als ze eenmaal binnengehaald zijn door een gebruiker. Ze kunnen wel worden overgezet naar andere muziekdragers.

Op de muziekbeurs Cebit in Hannover toonde Sony onder meer een Hi-MD walkman, die daarvoor gebruikt kan worden. Het apparaatje krijgt een opslagcapaciteit van één gigabyte en zal zo'n zeven euro gaan kosten.