Bijzondere encyclopedie Nederlandse black metal
Muzieknieuws 19-03-2004 15:47
Vincent Meelhuysen (Rotterdam, 1974) heeft een prachtig boek geschreven: The Encyclopedia of Dutch Black Metal. Het is een uitgebreid Engelstalig overzicht van de black metal scene in Nederland vanaf 1980 tot nu. Meer dan vijf jaar is de auteur bezig geweest met het naslagwerk. Gezien het onderwerp (black metal? Nederland?) zal het waarschijnlijk geen bestseller worden, maar vanuit cultuur-historisch en muzikaal oogpunt is het een bijzonder geslaagd overzicht.Black metal is een extreem subgenre in de metalmuziek dat in de jaren negentig vooral vanuit Noorwegen geŽxporteerd werd. Naast muzikale stijlkenmerken en een koude, lofi-productie onderscheidt black metal zich vaak door Satanistische en andere occulte thema's in teksten en door het gebruik van corpse paint, een combinatie van zwarte en witte schmink om de gezichten van de muzikanten een demonische, lugubere uitstraling mee te geven.

Natuurlijk zijn er geen vaststaande regels en is bovenstaande omschrijving niet uitputtend, noch wederzijds uitsluitend. Zoals ieder genre heeft ook black metal zich ontwikkeld. Zo is bij recentere releases lang niet altijd sprake meer van een ondergeproduceerde, schelle lawaaistorm en zijn er genoeg bands die wel een black metal geluid hebben, maar zich tekstueel verre houden van Satanisme.

In een uitgebreide inleiding legt Meelhuysen uit hoe hij met de genrecriteria is omgegaan en motiveert hij zijn werkwijze en de gebruikte bronnen. Iedere band staat - voor zover mogelijk - vermeld met naam en logo, line-up, bio- en discografie, en opvattingen van de bandleden over black metal als genre en de scene in Nederland. Ondanks de grote informatiedichtheid, inclusief de noodzakelijk 'zie elders'-verwijzingen, is Meelhuysen erin geslaagd de encyclopedie overzichtelijk te houden. Bovendien citeert de auteur regelmatig uit interviewfragmenten, wat zorgt voor een prettige afwisseling.

Meelhuysen begon in 1999 met het boek en zijn research levert een schat aan informatie op. Niet alleen bekende bands als Asphyx, Detonation, God Dethroned, Nembrionic en Occult staan vermeld, ook komen acts aan bod die buiten de kleine kring liefhebbers nauwelijks bekend zijn, zoals Amethyst, Fluisterwoud, Iscariot, Sauron en Warlust. Sterker nog, de redactie van Slagwerkwereld kwam geheel onbekende namen tegen die dankzij Meelhuysens nauwgezette arbeid zijn vastgelegd en een plek hebben gekregen in het overzicht.

Meelhuysen was tot nu toe vooral bekend als (bas)gitarist in black metal bands Israthoum en Liar of Golgotha. Zijn belangstelling voor metal werd geboren toen hij de geschminkte gezichten van Kiss op televisie zag. De fascinatie groeide dankzij een oudere neef, die Meelhuysen liet horen dat er naast Status Quo, Queen en Deep Purple bands zijn die nog veel extremer klinken, zoals Venom en Slayer.

Omdat Meelhuysen regelmatig in contact kwam met andere black metal muzikanten, ontstond de idee te laten zien dat de Nederlandse black metal scene in de loop der jaren een eigen gezicht heeft gekregen. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Meer dan honderd pagina's met ruim tweehonderd bands, zorgvuldig uitgezocht en nageplozen en met liefde samengesteld. Van Abaddon tot Zwavel: iedere black metal band in Nederland lijkt in deze encyclopedie te zijn opgenomen.

Meelhuysens overzicht biedt een fascinerende blik in een kleine, maar zeer fanatieke subcultuur. Het boek is in stemmig zwart wit uitgevoerd, al is het helaas niet in hard-cover. Voor het schappelijke bedrag van tien euro's (plus verzendkosten) kan iedereen in het bezit komen van dit unieke tijdsdocument. De encyclopedie is hier te bestellen.

Natuurlijk is een naslagwerk nooit volledig up-to-date. Sommige informatie is bijzonder moeilijk te achterhalen. Mensen die denken een bijdrage te kunnen leveren aan een toekomstige tweede, herziene versie van de encyclopedie, worden daarom concact op te nemen met Vincent Meelhuysen via e-mail.