North Sea Jazz-festival naar Rotterdam
Muzieknieuws 17-03-2004 13:34
Vanaf 2006 wordt het North Sea Jazz-festival in Rotterdam gehouden. Het grootste jazzevenement van Nederland en het grootste indoor jazzfestival ter wereld, vindt vanaf dan in Ahoy' plaats.Dat maakte Rotterdamse wethouder Van Sluis (economie) vandaag bekend.

North Sea wordt al jaren in Den Haag gehouden. Door het verdwijnen van de Statenhal moest het festival een andere locatie zoeken.

Volgens festivaldirecteur T. van den Hoek is het vertrek echter nog niet helemaal zeker:

"We blijven het liefst in Den Haag, maar zien geen andere oplossing. Tot eind maart [dit jaar] kijken we de zaak aan, maar de kans dat het lukt om hier te blijven is 1 procent. Als we gaan, dan wordt het Ahoy'."

Dit jaar vindt de 29ste editie van het North Sea Jazz plaats op 9 tot en met 11 juli. Het programma wordt pas in mei bekend gemaakt.

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond plaats in 1976 in zes concertzalen, driehonderd muzikanten en zo'n 9000 bezoekers.

Dat allereerste jaar van het festival vonden er optredens plaats van jazz legendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz en een compleet overzicht van de Nederlandse avant-garde.

De vele artiesten die door de jaren heen hebben opgetreden op het North Sea Jazz Festival vormen een "who's who" van jazz en aan jazz gerelateerde muziek. Van Nat Adderley, via Erykah Badu, The Brecker Brothers, Steve Coleman, Miles Davis, Ibrahim Ferrerr, Ella Fitzgerald, Lionel Hampton, Al Jarreau , B.B. King, Wynton Marsalis tot Bugge Wesseltoft, John Zorn en The Zawinul Syndicate, om slechts enkele van de indrukwekkende lijst te noemen.