Warner zet artiesten op straat na reorganisatie
Muzieknieuws 09-03-2004 14:09
Succesvolle acts als Krezip, Postmen en Ilse DeLange moeten noodgedwongen op zoek naar een nieuw label.De artiesten zijn door het label op straat gezet. De oorzaak ligt bij moederbedrijf, media- en entertainment concern Time Warner, dat heeft besloten om alle lokale activiteiten van Warner Music Benelux te staken.

Recent werd de Warner Music Group voor een bedrag van $ 2.6 miljard verkocht aan een groep investeerders. Onder de investeeerders bevindt zich voormalig Seagram- en Universal-eigenaar Edgar Bronfman.

Direct na de overname kondigden de nieuwe eigenaren aan door middel van een grote reorganisatie ruim $ 200 miljoen te bezuinigen.

De gevolgen voor Warner Music Benelux zijn zeer ingrijpend. Zo verdwijnt 20 procent van de arbeidsplaatsen. Anders gezegd: n op de vijf werknemers moet uitzien naar een andere baan. Albert Slendebroek, directeur van Warner Music Benelux, vertelt op de Oor-website:

"Het moeten laten gaan van medewerkers en het sluiten van de Nationale Afdeling is vooral emotioneel zwaar. (...) Wij zitten momenteel in een tussenfase, de oude business-modellen werken niet meer en de nieuwe modellen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Die ontwikkeling zal zeker plaatsvinden en hoe moeilijk het op dit moment ook is, de toekomst van muziek ziet er zeer goed uit."

Met de artiesten die niet langer gebruik kunnen maken van hun contract, wordt inmiddels onderhandeld over de afvloeingsregelingen.

Eind jaren 80 dumpte de platenmaatschappij, toen nog WEA, ook zijn complete Nederlandse artiestenstal, omdat de verkoop van Nederlandse artiesten niet succevol genoeg geacht werd. Hierdoor kwamen bekende namen als Los Lane en Fatal Flowers ineens op straat kwamen te staan.