Gevangenis voor zanger Noir Désir?
Muzieknieuws 07-03-2004 14:43
De Franse zanger Bertrand Cantat, frontman van de rockact Noir Désir, moet 16 maart voor de rechtbank in de Litouwse hoofdstad Vilnius verschijnen wegens doodslag op zijn geliefde, de actrice Marie Trintignant. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank meegedeeld.De 39-jarige Cantat zit al in bewaring in Litouwen sinds 29 juli 2003. Actrice Trintignant was voor filmopnamen naar Litouwen gekomen. Kort erna reisde Bertrand Cantat haar achterna. Op 27 juli kregen beiden flinke ruzie in hun hotelkamer, waarbij Trintignant ernstige verwondingen aan haar hoofd opliep. Na korte tijd in coma te hebben gelegen, overleed zij op 1 augustus 2003.

Volgens Cantat zou Trintignant bij de fatale ruzie zijn gestruikeld en gevallen waardoor zij haar hoofd had verwond. Haar familie meent dat de actrice de verwondingen opliep doordat Cantat haar meerdere malen hard tegen het hoofd sloeg, toen hij onder invloed van alcohol verkeerde.

De officier van justitie in Litouwen wilde Cantat aanvankelijk vervolgen wegens mishandeling, maar de familie van Trintignant vroeg justitie de aanklacht om te zetten in moord.

De zanger moet zich nu verantwoorden wegens doodslag. Op die misdaad staat in Litouwen een straf van minimaal vijf en maximaal vijftien jaar.

Hoewel radiostations liedjes van Noir Désir niet meer draaien sinds het overlijden van Trintignan, lijkt de tragedie niet nadelig te zijn geweest voor de verkoopcijfers van Noir Désir albums. Le Parisien rapporteerde in augustus 2003 dat de verkoopcijfers van Noir Désir waren toegenomen met 40 tot 160 procent. Le Parisien kwam tot die conclusie op basis van de ervaringen van diverse verkooppunten.

Het officiële platenlabel van de band, Barclay, heeft tot nu toe geen reactie gegeven. Drummer Denis Barthe of één van de andere bandleden, evenmin. Het lijkt erop dat niemand licht kan werpen op de treurige gang van zaken rondom één van Frankrijk's grootste idolen.

drummer links