iTunes Music Store raakt 30 miljoen
Muzieknieuws 05-03-2004 03:03
Apple heeft inmiddels 30 miljoen afzonderlijke downloads verkocht via de iTunes website. De iPod is meer succesvol dan elke concurrent heeft kunnen vermoeden.Het concept is vrij makkelijk: koop een iPod, een machientje dat digitale muziek kan downloaden van jouw pc en kan afspelen, download vervolgens een aantal songs van de iTunes website en je kunt ze zo overal op jouw eigen iPod beluisteren. Deze methode, succesvol ingevoerd door Apple, begint steeds meer voeten in de aarde te krijgen.

Inmiddels heeft Apple al 2 miljoen iPods verkocht en met de nieuwe uitgave van het handzame apparaatje denkt het bedrijf nog meer sales te generenen. De laatste versie heeft namenlijk een opslagcapaciteit van 40 Gigabyte - dat is ruimte voor zo'n 10.000 liedjes. Ter vergelijking: een gewone DVD heeft ▒ 4.7 Gigabyte aan ruimte om data op te slaan.

De markt voor iTunes of 'downloadable songs' krijgt een nadrukkelijke invloed binnen de muziekscene Ún -sales. Je kunt dus elk nummer downloaden dat je wilt hebben, en je eigendom maken.

Dit afzonderlijk downloaden van liedjes is, zowel voor consument als producent, een aardige optie nu de muziekmarkt bol staat van problemen rondom 'copying, returning sales on releases en artist-revenues'. Kan het bijvoorbeeld in de toekomst interessanter worden voor muzikanten om deel te nemen aan liedjes dan in een band te spelen? De tijd zal het leren, maar de verdienste zit hem nog steeds in de kunst: de artiest kiest.