The Cats maken hun comeback
Muzieknieuws 16-03-2006 16:36
Precies veertig jaar na de release van hun eerste single zijn The Cats weer bij elkaar voor een éénmalige reünie. De belangrijkste vertegenwoordiger van de Volendamse palingsound heeft in de originele bezetting, mét zanger Piet Veerman en drummer Ton Dijkman twee nieuwe nummers opgenomen.Het betreft twee liedjes die topproducer John Ewbank, bekend van Marco Borsato, speciaal voor The Cats heeft geschreven.

Beide songs komen ook te staan op de nieuwe compilatie "Those Were The Days". Deze als CD en CD+DVD leverbare compilatie wordt eind april uitgebracht door EMI Music, voorafgegaan door de nieuwe single The Best Years Of My Life.

In de carrière van The Cats die zo’n twintig actieve jaren kende, scoorde de Volendamse formatie bijna veertig Top 40 hits, waaronder vijf nummer-1 hits, en tientallen gouden en platina albums. De populariteit van The Cats beperkte zich niet tot Nederland maar strekte zich uit tot ver buiten de landgrenzen.

Na het vertrek van Piet Veerman, die een succesvolle solocarrière begon, gingen The Cats in 1985 uit elkaar. Met het tragische overlijden van drummer Theo Klouwer (foto) op 8 februari 2001 zag het er niet meer uit dat er ooit nog een reünie van The Cats zou komen.

Dat het er toch van is gekomen, is mede te danken aan de inspanningen van Bert van Breda, eigenaar van het platenlabel BR Music, en Johan Tol en Michel Veerman, uitgevers van het Volendamse fanmagazine One Way Wind. Bert van Breda vertelt:
"In het kader van het veertigjarige hitjubileum van The Cats wilden wij een laatste poging ondernemen. Uiteindelijk heb ik in de studio van Arnold Mühren ten overstaan van alle bandleden een warm pleidooi gehouden om The Cats nog één keer leven in te blazen. Daarbij was de inbreng van John Ewbank enorm belangrijk. Want als Nederlands succesvolste liedjesschrijver aangeeft dat hij dolgraag twee nummers voor jouw band wil schrijven, ga je toch wel even serieus nadenken."

En zo is het er toch van gekomen. Ruim twintig jaar na de laatste plaatopname zijn The Cats met John Ewbank nog één keer in de studio gedoken om daar twee gloednieuwe liedjes op te nemen: The Best Years Of My Life en Those Were The Days. Bert van Breda vervolgt:

"Twee fantastische nummers, en regelrechte nummer-1 hits die op single worden uitgebracht! Ooit bereikten The Cats een miljoenenpubliek, dwars door alle lagen van de bevolking heen. Ik ben er van overtuigd dat het nu weer gaat gebeuren."

drummer links