Release van de week: Foo Fighters - But Here We Are

Vandaag verschenen: 2 juni 2023

Muzieknieuws 02-06-2023 11:19

'But Here We Are' is het eerste Foo-Fighters album sinds de volkomen onverwachte dood van drummer Taylor Hawkins. Dat zou een donkere schaduw over het album kunnen werpen, maar het album klinkt juist opvallend hoopvol.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Hawkins was meer dan zomaar een drummer in een rockband. Samen met zanger/gitarist Dave Grohl was hij het gezicht van de Foo Fighters, waar hij sinds 1997 bij drumde. Inmiddels is Josh Freese (The Vandals, Devo, Guns 'n' Roses, A Perfect Circle) aangesteld als zijn vervanger, maar Freese drumde 'But Here We Are' niet in. Foo Fighters hebben in Dave Grohl immers nóg een legendarische rockdrummer in hun midden en zijn krachtige drumwerk is dan ook op ieder nummer van het album te horen. Met een lekkere drumsound die het perfecte midden tussen een liveband en een moderne productie weet te vinden.

In de periode tussen het verschijnen van het laatste Foo Fighters-album 'Medicine at Midnight' (2021) en het overlijden van Hawkins hintte Grohl dat het hem wel wat leek om een gestoord progrockalbum te maken. Van die ambitie is eigenlijk alleen nog het te gekke The Teacher overgebleven, dat tijdens zijn tien minuten speelduur maar blíjft bouwen. In plaats daarvan is 'But Here We Are' het meest typische Foo Fighters-album geworden sinds 'Wasting Light' (2011). Na twee zeer experimentele albums staat 'But Here We Are' weer vol met de stevige gitaarpopnummers waar Grohl om bekendstaat.

De band doet er ook niet lang over om te laten horen dat hun catchy nummers weer klaar zijn voor de grote stadions. Openingsnummer Rescued en het daaropvolgende Under You hadden zo op 'The Color and the Shape' (1997) of 'There is Nothing Left to Lose' (1999) kunnen staan. Het experiment zit dit keer vooral in de arrangementen van de nummers en dan in de gitaararrangementen in het bijzonder. Hoewel Grohl het album indrumde, zijn nummers als het sfeervolle Hearing Voices duidelijk bedoeld voor drie gitaristen. Zelfs na het aantrekken van Freese hebben Grohl, Chris Shiflett en Pat Smear alle drie live nog wat te doen met hoe de akoestische en elektrische gitaren op elkaar gestapeld zijn.

Maar vergis je niet: de Foo Fighters hebben dan wel een uit duizenden herkenbare sound, maar 'But Here We Are' laat verschillende kanten van de band horen. Nothing At All is gebouwd op een heerlijk subtiele funkgrooves en een karakteristieke slapbackriff, terwijl het navolgende Show Me How - met Grohls dochter Violet als gastzangeres - een dromerige, bijna indie-achtige sfeer heeft. Beyond Me, The Glass en de meeslepende afsluiter Rest zijn powerballads die ook daadwerkelijk power hebben. Dit alles zorgt ervoor dat 'But Here We Are' gedurende zijn volledige 48 minuten speeltijd razend interessant blijft.

'But Here We Are' is vanaf vandaag verkrijgbaar op cd en vinyl. Kun je niet wachten tot je het fysieke album in huis hebt of luister je digitaal? Begin dan hier al met je eerste luisterbeurt:

zoeken
zoeken