Release van de week: Benjamin Herman - One For Johnny

Vandaag verschenen:12 mei 2023

Muzieknieuws 12-05-2023 13:47

Een ep van Nederlandse saxofonist, bandleider en jazzgeweten Benjamin Herman met een titel die verwijst naar een Nederlandse drumlegende: John Engels. Een drumlegende waar Herman vaak en graag mee speelt, zoals onlangs nog op ons eigen 40 Jaar Slagwerkkrant jubileumfeest. Zes originele stukken, beginnend met de alleszeggende titelsong, met uiteraard Engels zelf achter de drums en nog een opvallend contrabastalent in de gelederen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

foto's boven en hieronder door Reinout Bos

Morgen, zaterdag 13 mei, wordt John Engels 88 jaar. Hij viert dit én zijn platina jubileum als jazzdrummer met een dubbelconcert in het Bimhuis. De avond wordt geopend in triobezetting met saxofonist Benjamin Herman en bassist Joris Teepe. Vervolgens treedt John aan met JvD4, het kwartet van trompettist Jan van Duikeren’s. Speciale gast is Di-rect-zanger Marcel Veenendaal. Uiteraard zeggen wij: gefeliciteerd! En vandaag delen we vast in de feestvreugde met deze Release van de Week.

Zeker bij het horen van energieke opener One For Johnny – uiteraard beginnend met drumintro – begrijp je dat alle lof en hulde aan de 88-jarige niet alleen komt door het tellen der jaren, maar vooral ook door zijn niet aflatende drummeesterschap; zijn touch, zijn feel, zijn oren, en zijn diepe drive.

Een leuk detail in de samenstelling van het sextet op de ep (met naast Herman, en Engels nog Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon, Ian Cleaver op trompet en Timothy Banchet op piano) is de prominente plek in de ritmesectie van contrabassist Cas jiskoot. Nog niet zo lang geleden vertelde zijn vader, Nederlandse topslagwerker Murk Jiskoot (van Anumadutchi tot Metropole Orkest), ons nog dat zijn zoon een groot talent was op de contrabas en steeds meer gevraagd werd in de serieuze jazzkringen. Nou weten wij wel hoe dat vaak gaat met trotse vaders en hun inschattingsvermogen, maar met John Engels shinen als ritmesectie op een plaat van Benjamin Herman betekent wel wat. Murk, je hebt geen woord te veel gezegd!

Check hier de link naar het optreden van dit sextet in Tivoli Vredenburg (11 juni)

En hieronder zie je een video van het John Engels Kwintet featuring Benjamin Herman die het toepasselijke nummer Johnny’s Birthday spelen (op 13 mei 2015)

 

En hier kun je via Spotify de ep One For Johnny beluisteren

zoeken
zoeken