Release van de week: Mark Guiliana - The Sound of Listening

Vandaag verschenen - 7 oktober 2022

Muzieknieuws 07-10-2022 10:37

Bij Mark Guiliana weet je nooit precies wat je krijgt, maar je kunt er eigenlijk altijd vanuit gaan dat het spectaculair goed is. En dat is The Sound Of Listening zeker. Guiliana kiest dit keer voor een iets meer traditionele jazz-kwartet setting en sound, maar kan het toch niet laten om af en toe wat moderne sounds toe te voegen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.

Er zijn momenten dat The Sound of Listening klinkt als een lang vergeten opname uit de 50's en 60's, met prachtig klinkende drums en blazers en een mooi open akoestiek. Luister maar eens naar 'Our Essential Nature' en 'Under the Influence'. Andere tracks zijn dan meer 'modern akoestisch' (the most important question) of zelfs uitgesproken elektronisch (the Sound Of Listening), maar in alle gevallen is dit complete album vooral een luisterplaat: niet de gekte van bijvoorbeeld Guiliana's Beats project, maar niettemin vol met prachtig drumwerk.


 "Ik hou er van om veel verschillende dingen te doen, ook bij mijn eigen projecten" antwoord Guiliana als we hem vragen naar het nieuwe album. "In deze setting ben ik soms op zoek naar een wat meer 'Elvin Jones'-achtige vibe. Dit is een kwartet-setting die misschien wat meer traditioneler is, en de drums staan voor mij niet per sé op de eerste plaats. Het gaat me echt om de songs. Het is niet voor niets dat het even duurt voordat de drums erbij komen op de openingstrack. Deze plaat hebben we opgenomen nadat we net een week in de Village Vanguard club hadden gespeeld en dat was altijd een van mijn grootste wensen, om dat een keer met een eigen band te doen. We waren nog helemaal in de wolken van die ervaring en ik denk dat je dat op het album ook wel terughoort." 

The Sound Of Listening is vandaag uit gekomen. Beluister het album hieronder op Spotify.  

zoeken
zoeken