Release van de week: Yes - The Quest

Vandaag verschenen: 1 oktober 2021

Muzieknieuws 01-10-2021 05:30

Een nieuw studio-album van Yes! Met vanzelfsprekend Alan White op drums. Hij is al vijf decennia lang de drummer van deze symfonische supermacht. In de komende editie van Slagwerkkrant een interview met hem. Vandaag komt The Quest uit, onze Release van de Week.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Yes staat al een halve eeuw aan de top van de progrock. De huidige line-up: Steve Howe (gitaren, zang), Alan White (drums, achtergrondzang), Geoff Downes (keyboards), Jon Davison (leadzang, akoestische gitaar) en Billy Sherwood (basgitaar, zang) werd in 2015 gecompleteerd toen Sherwood oprichter Chris Squire verving - op aandringen van Squire, toen hij een verloren strijd met leukemie voerde. Samen hebben ze nu The Quest gemaakt, geproduceerd door Steve Howe. 

Alan White wordt gezien als een van de allerbeste rockdrummers van zijn generatie. Hij speelde mee op meer dan vijftig albums, waaronder classics als Imagine, Instant Karma! van John Lennon, en George Harrison’s All Things Must Pass. De 72-jarige werd in 1969 bekend toen hij als jonkie toetrad tot de Plastic Ono Band. Toen Bill Bruford in 1972 de Britse symfoband Yes verliet, werd White gebeld. Hij kwam en ging nooit meer weg. Ondertussen is de line-up geregeld gewijzigd, onder meer dus door het  overlijden van bassist Chris Squire in 2015. 

Alan White over The Quest
The Quest is het eerste YES studioalbum zonder Chris Squire. 'Ik heb 43 jaar met Chris gewerkt', aldus Alan White, 'maar, weet je, Billy is een geweldige bassist. Chris was een van zijn mentoren, dus hij doet veel dingen zoals Chris ze vroeger deed. Hij lijkt die stijl een beetje geërfd te hebben, en het helpt altijd als je op dezelfde golflengte zit.'

'Billy Sherwood en ik deden alle ritmesecties, bas en drums, in de VS,' zegt Alan White, 'in de Uncle Studios in L.A., waar hij veel werkt." White's drumwerk is krachtig, zoals we het van hem kennen, effectief en doelbewust. 'Het helpt als je een goede plek hebt om te werken,' lacht Alan, 'en Billy is echt goed achter de mixer, dus we hadden de dingen relatief snel onder de knie. Ik had de songs goed bestudeerd voordat ik naar L.A. ging, dus ik was voorbereid."

Veel meer interview met Alan White in de komende editie van Slagwerkkrant, het november-decembernummer! 

Luister naar het album: 

 

zoeken
zoeken