Ton Dijkman wint Humble Heroes Award 2021

Verkozen door collega-muzikanten

Muzieknieuws 29-09-2021 17:16

Op 28 september werd in TivoliVredenburg (Utrecht) bekend gemaakt dat Ton Dijkman winnaar is van de Humble Heroes Award 2021. Deze prijs is onderdeel van de verkiezingen voor de Zilveren en Gouden Notenkraker, en is bedoeld om naast hoofdrolspelers ook de muzikanten achter de frontmannen en -vrouwen in het zonnetje te zetten.

door Bouke Bijlsma

Wij feliciteren Ton Dijkman met deze mooie award, die hem op het lijf geschreven lijkt; een gouden kracht op de achtergrond met naast een gezonde portie relativering en bescheidenheid ook een fijne dosis feel en persoonlijkheid. Voor zowel Notenkrakers (Goud en Zilver) als de Humble Heroes geldt: ze worden voorgedragen door collega’s uit de muziekwereld en uiteindelijk verkozen door mensen die aangesloten zijn bij Sena. Voor en door collega-muzikanten dus. Voor veel artiesten en muzikanten zal dat voelen als een morele meerwaarde.

Ton Dijkman met Mell & Vintage Future

Ton schreef op zijn Facebook-pagina: ‘Wat een mooie prijs, dank Sena, dank stemmers, en dank Han Bennink als drummer en maker van deze prijs voor je inspiratie en vrije geest.’ Met dat laatste doelt Ton op het door jazzdrummer Han Bennink vervaardigde kunstwerk, dat dienst doet als trofee voor deze mooie award. Inderdaad een fraai beeld, en typisch voor Han Benninks eigenzinnige blik op de wereld (en tussen de regels spreekt Ton ook zijn waardering uit voor Han’s inspirerende spel).

Humble Heroes Award door Han Bennink


Interview met Ton Dijkman in de videoserie Humble Heroes

 

En zo wint Ton Dijkman dus de vierde Humble Heroes Award, gekozen door collega’s naast Zilveren Notenkraker Nana Adjoa en Gouden Notenkraker Spinvis. De drie eerdere Humble Heroes waren bassist Michel van Schie (Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis), gitarist Martijn van Agt (Ilse DeLange, Anouk) en violiste Marieke de Bruijn (Dutch String Collective, Ellen ten Damme, Douwe Bob, The Analogues).

Ton verdiende zijn uitverkiezing natuurlijk dankzij z'n jarenlange rol achter zanger Marco Borsato, maar zeker ook vanwege zijn succesvolle, relatief nieuwe band Mell & Vintage Future met zangeres Melanie Jonk en toestsenist Nico Brandsen (sinds 2016). Een mooie blijk van waardering voor een bijzondere drummer.

Ton Dijkman met Mell & Vintage Future, nu als gitarist

 

De Gouden Notekraker is een initiatief van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond (Ntb) en wordt georganiseerd door productiehuis Dutch Performers House. In 1974 begonnen als het sluitstuk van de campagne: ‘Beter uit met levende muziek’, is de Gouden Notekraker uitgegroeid tot dé prijs voor de beste live prestatie in Nederland. De Zilveren Notekraker is een aanmoedigingsprijs die toegekend wordt aan een aanstormend talent. Een overzicht van de winnaars van 1974 tot en met 2020 is te vinden op de site van Gouden Notenkraker

zoeken
zoeken