Sid Vicious toch onschuldig?

Muzieknieuws 01-02-2004 14:42

Sid Vicious, bassist van de legendarische punkband Sex Pistols en oorspronkelijk drummer van Siouxsie & the Banshees, heeft zijn vriendin Nancy Spungen niet vermoord. Sterker nog: Sid heeft evenmin zelfmoord gepleegd, maar is zelf ook om het leven gebracht.

Tot die lugubere conclusie komt Alan Parker, auteur van de biografie "Vicious: Too Fast To Live". Zijn boek verschijnt eind februari.

Het is dan vijfentwintig jaar geleden dan hét uithangbord van de punkbeweging door een overdosis heroïne overleed.

Volgens Parker klopt er iets niet met de chronologie van het tot nu toe bekende verhaal. De schrijver denkt dat acteur en dealer Rockets Redglare de dood van Sid en Nancy op zijn geweten heeft. De auteur baseert zich op nieuwe informatie van de New Yorkse onderzoeksrechter die zich indertijd met de zaak heeft beziggehouden, en met interviews die hij begin jaren negentig had met Sids moeder Anne Beverly.

Het is 12 oktober 1978 wanneer de 21-jarige Sid Vicious ontwaakt uit een roes en zijn vriendin Nancy Spungen dood aantreft in de badkamer van kamer 100 van het roemruchte Chelsea-hotel in New York.

Vrijwel onmiddellijk wordt de bassist in staat van beschuldiging gesteld. "Ik deed het omdat ik een smerige hond ben", verklaarde Vicious in een eerste reactie.

Tijdens de fatale nacht zou Nancy Spungen even na één uur dealer Redglare gebeld hebben om een portie heroïne te laten bezorgen. Parker schrijft in de biografie:
"Redglare was in elk geval in het Chelsea-hotel tijdens de nacht dat Spungen stierf. Hij werd er opgemerkt door twee tot drie mensen. En iemand zag hem rond vier uur het hotel verlaten."

Volgens de autopsie gaf Spungen die ochtend tussen vijf en negen uur de geest. Een tot dusver onbekend politierapport leert dat Vicious op dat ogenblik buiten bewustzijn was.

Maar Parker suggereert ook dat Redglare verantwoordelijk is voor de dood van Vicious zelf. Volgens Parker bezorgde Redglare Vicious een uitzonderlijk zware dosis heroïne om zo de enige potentiële getuige van zijn moord op Spungen uit de weg te ruimen. Uit latere tests blijkt dat het fatale shot heroïne bevatte die voor 85 tot 90 procent puur was, meer dan het dubbel van een gebruikelijke dosis.

Dat de dood van Sid en Nancy nog ooit helemaal wordt opgehelderd, is weinig waarschijnlijk. De twee sleutelfiguren in het verhaal zijn ondertussen niet meer: Sid Vicious’ moeder Anne Beverley stierf in 1996, ook al aan een overdosis drugs, en Rockets Redglare overleed drie jaar geleden aan de gevolgen van een leverontsteking en hepatitis C.

Sid Vicious heette in werkelijkheid John Simon Ritchie. Hij trad in februari 1977 toe tot de punkgroep Sex Pistols ter vervanging van bassist Glen Matlock.

Grappig detail is dat de Sex Pistols, met drummer Paul Cook, in 1976 op een festival speelden met Siouxsie & The Banshees, waarbij in de laatstgenoemde act niemand minder dan Sid Vicious/John Simon Ritchie achter de drumkit zat.

zoeken
zoeken