North Sea Jazz Downtown live & streaming

Vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli - live streams en best of the past video's blijven 72 uur staan

Muzieknieuws 11-07-2021 16:07

Het North Sea Jazz festival mag dan voor de tweede keer niet doorgaan, de euforie bij de muzikanten die op de eerste dag van North Sea Downtown optreden is groot. Kurt Rosenwinkel na ovationeel applaus: 'Ah, er is dus toch nog behoefte aan live muziek! Weet je, hier heb ik anderhalf jaar lang over gedroomd'. North Sea Jazz Downtown, alternatief voor het 'grote' festival, biedt drie dagen lang 22 concerten aan op 4 locaties in Rotterdam. Met minder publiek wegens de anderhalve meter, dus worden de concerten ook als topkwaliteit livestream aangeboden. Bovendien worden maar liefst 42 'Best of the Past' concerten op video tijdelijk online gezet: alles steeds slechts 72 uur lang te zien, dus wees er snel bij!

Check hier het blokkenschema van North Sea Downtown, 2021

Nabou
We bezoeken diverse concerten tijdens North Sea Downtown. Nabou was de eerste, een Belgische formatie met de bijzondere tromboniste Nabou Claerhout, de altijd geweldige Trui Amerlinck op contrabas, gitarist Roeland Celis en drummer Mathias Vercammen. 
De livestream kan je hier terugkijken.

Arifa
De formatie van percussionist Sjahin During speelde voor het eerst een concert met twee nieuwe fantastische instrumentalisten: Zhivko Vasilev op de Bulgaarse kaval en uit Hongarije Bence Huszar op cello. Franz von Chossy is al een paar jaar de pianist in deze formatie, die louter eigen stukken speelden, op een traditional na, de meesten van de hand van Von Chossy. Het werd een adembenemend concert, waarin de kaval en cello naadloos mengden, Sjahin During uit zijn lichte perussie/drums setup als altijd magnifieke sounds en grooves voortbracht en Franz von Chossy grossierde in twinkelende akkoordenreeksen met speels watervalsolo's.
De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken! Check hier.  

Kurt Rosenwinkel Trio
Het derde concert in LantarenVenster deze vrijdag de 9de juli was voor het Kurt Rosenwinkel Trio, dat aantrad met de Italiaanse bassist Dario Deidda en de legendarische drummer Gregory Hutchinson. Wat een levendig concert! De als altijd briljante Rosenwinkel had er megaveel zin in, dat spatte ervan af. Bassist Dario Deidda speelde op een heel aparte Marcustico bas van een Italiaanse bouwer (hol, met houten brug, zoete volle sound, met het plonkerige van een contrabas) de meest ingenieuze baslijnen. Drummer Gregory Hutchinson had de coronatijd blijkbaar gebruikt om af te vallen; zag er met zijn 51 jaar weliswaar al grijziger uit, maar op en top in conditie. En dat was te merken ook aan zijn explosieve spel, nadrukkelijk bassist en gitarist in de gaten houdend, en ze af en toe flink opfokken met enorme knallen, gerelativeerd met lekkere dosis humor.
De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken. Check hier.  

Opvallend op de tweede dag!
Zaterdag 10 juli zagen we de Armeense pianist Tigran Hamasyan, met de stoïcijnse Franse bassist Marc Karapetian en Zwitserse drummer Arthur Hnatek (foto), die de complexe composities van uiterst gestructureerde grooves voorzag. De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken. Check hier.  

In groot contrast met de honderd procent uitgedachte muziek van Hamasyan, was het optreden van Montis, Goudsmit & Directie: één groot orgasme van plezier en improvisatie, met Cyril Directie, behalve als groovemaster ook opperstalmeester, en Anton Goudsmit mateloos virtuoos op gitaar. De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken. Check hier.   

Het duo Niels Broos & Jamie Peet was als altijd virtuoos, avontuurlijk en spectaculair. De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken. Check hier.   

Sven Hammond besloot de avond, met drummer Joost Kroon, bassist Glen Gaddum Jr. en gitarist Tim Eijmaal speelden tal van Thelonious Monk composities, altijd voorzien van lichte grooves en intense solo's. De livestream kan je nog 2 dagen terugkijken. Check hier.    

Zondag 11 juli, de slotdag
Voor ons begon de derde en laatste dag met de formatie van Gino-Cochise in Bird, met onder anderen gitarist Rafael Devante Sinay. Net als de showcase die we op ESNS zagen een half jaar geleden was ook deze performance - want zo kan je het wel noemen - heel apart en weird. Kijk zelf maar: komende twee dagen kan je de stream nog zien.   

Vervolgens op naar De Doelen, voor het concert met pianist Alfredo Rodriguez en bassist Richard Bona. De virtuoze soepelheid van zijn basspel kent geen weerga, maar het concert als geheel was teleurstellend ondanks de goede zin van de heren. Teveel platgetreden paden en crowdpleasers. Check het zelf op de stream die tot woensdagmiddag 14 juli nog te zien is.

Michel Portal zou aantreden met drummer Lander Gyselinck, maar dat werd Stéphane Galland, helemaal niet gek natuurlijk. Bekijk de stream nog twee dagen!

Benny Sings sloot af: "dit is onze eerste encore in anderhalf jaar mensen, fuck, fuck!"  

The Best of the Past
OK, hang die laptop aan je beeldscherm en ga ervoor zitten. De Best of the Past video's die vrijdag online zijn gezet kun je tot 72 uur na de online-tijd in het blokkenschema nog bekijken. Zie schema hierboven. 

En zaterdag en zondag kun je deze Best of the Past concerten nog bekijken: 

Zaterdag 10 juli: 

 Zondag 11 juli: 

Maar vooral kan je natuurlijk volop genieten van de livestreams van vrijdag, zaterdag en zondag natuurlijk! Tot 72 uur na de online-tijd nog terug te zien. 

Vrijdag 9 juli 2021: Trijntje Oosterhuis & Metropole Orkest, Nabou, Arifa, Kurt Rosenwinkel Trio.

Zaterdag 10 juli 2021: Tigran Hamasyan, Niels Broos & Jamie Peet, Jose James & Metropole Orkest, Selah Sue, Cecil McLorin Salvant, Montis, Goudsmit & Directie, The Quartet NL en Sven Hammond. 

Zondag 11 juli 2021: Eric Vloeimans, Martin Fondse & Matangi, Richard Bona & Alfredo Rodriguez, Gonzalo Rubalcaba & Aymee Nuviola Band, Michel Portal, Gino Cochise, Gaidaa, Rik van den Bergh Kwintet en Benny Sings. 

www.northseajazz.com  

zoeken
zoeken