Golden Earring na zestig jaar gedwongen om te stoppen
Gitarist George Kooymans heeft spierziekte ALS en kan niet meer spelen
Muzieknieuws 06-02-2021 17:50
Na niet minder dan zestig jaar is er een einde gekomen aan de Golden Earring. Onlangs werd bekend dat gitarist, voornaamste componist en incidentele leadzanger George Kooymans aan de progressieve zenuw- en spierziekte ALS lijdt. Optreden wordt hem hierdoor onmogelijk gemaakt en de rest van de Haagse rockband heeft laten weten niet zonder Kooymans verder te willen.

door Kevin Pasman

Toen George Kooymans dertien jaar oud was, richtte hij met zijn vijftienjarige buurjongen Rinus Gerritsen een band op. Aanvankelijk heette de band The Tornados, maar toen de leden erachter kwamen dat er al een Britse band bestond die zo heette, werd de naam veranderd naar The Golden Earrings, naar een nummer van de instrumentale band The Hunters. In die tijd speelde de band nog vooral covers van The Shadows en The Ventures, maar daar kwam al snel eigen werk bij. 

Halverwege de jaren zestig scoorden The Golden Earrings, toen nog met zanger Frans Krassenburg en drummer Jaap Eggermont, grote hits met hun eerste singles Please Go en That Day, waarvan de laatste naar verluidt de eerste Nederlandse single is die in Engeland opgenomen werd. Het bleek het begin van een lange reeks succesvolle singles. 

In 1967 werd Krassenburg vervangen door Barry Hay, terwijl drummer Cesar Zuiderwijk zich in 1970 bij de band voegt. Rond die tijd wijzigde de band zijn naam naar Golden Earring. Deze naam en bezetting bleven tot het einde, al zagen de heren in de tussentijd wel vijfde en zesde bandleden komen en gaan. Zo speelde voormalig Cuby + Blizzards-gitarist Eelco Gelling van 1973 tot 1978 bij de Earring en verzorgde Supersister-meesterbrein Robert Jan Stips in de jaren zeventig af en aan het toetsenwerk. 

Succes 
In de jaren zeventig beleefde de Golden Earring ook zijn grootste internationale successen. Na wat voorzichtige pogingen om de VS te veroveren was het album ‘Moontan’ uit 1973 het enige Golden Earring-album dat in de VS met een gouden plaat bekroond werd, mede geholpen door het succes van de monsterhit Radar Love. In het kielzog van dit succes tourde de Earring door de VS met Kiss en Aerosmith in het voorprogramma. 

Later had de band moeite het Amerikaanse succes vast te houden, al werden Twilight Zone (1982) en When The Lady Smiles (1984) wereldwijde hits. In die jaren liet de band ook zien zich steeds weer opnieuw uit te vinden. Van sixtiesrock tot licht progressieve hardrock en new wave-invloeden in de jaren tachtig; de band veranderde met trends mee, maar bleef toch altijd als zichzelf klinken. 

Een andere trend die niet onopgemerkt aan de Golden Earring voorbijging was MTV Unplugged. In 1992 bracht te band ‘The Naked Truth’ uit, een livealbum met akoestische uitvoeringen van klassieke Golden Earring-nummers en een handvol nieuwe composities die speciaal voor deze setting geschreven waren. Het succes van ‘The Naked Truth’ en opvolgers ‘Naked II’ en ‘Naked III’ zorgden ervoor dat de band jarenlang niet alleen op poppodia en festivals, maar ook in theaters te zien waren. Bovendien zette de endorsement die de band voor 'The Naked Truth' met Taylor had het Amerikaanse merk in Nederland op de kaart.

Laatste jaren 
Na ‘Paradise In Distress’ (1999) kalmeerde het releasetempo van de Golden Earring enigszins. De band bleef regelmatig optreden, maar op ‘Millbrook U.S.A.’ (2003) na bleef het rustig aan het releasefront. Kort na het vijftigjarig jubileum van de band, dat overigens onder meer gevierd werd met de eerste muzikale postzegel van PostNL, verschijnt in ‘Tits ’n Ass’ (2012) hun laatste album, al volgt in 2015 nog wel de uitstekende EP ‘The Hague’. 

Kooymans’ medebandleden weten naar verluidt sinds kort dat hij de diagnose ALS gekregen heeft, waarvoor hij in het universitair ziekenhuis in Leuven onder behandeling is. Omdat George Kooymans (72) niet meer in staat is om te spelen, besluit de band te stoppen. Het grootse optreden in Ahoy, 16 november 2019, blijkt hun laatste concert geweest te zijn. Ter ere van het uitgebreide oeuvre van de band heeft de redactie van Gitarist een aantal Golden Earring-nummers uitgezocht die iedere gitarist moet kennen.