Bax Music viert vandaag haar 18-jarig bestaan
Met 115 miljoen euro omzet op de 15de plek van de wereldwijde muziekwinkel Top 100
Muzieknieuws 06-02-2021 16:55
Meestal wordt een jubileum eens per 5 jaar gevierd. Toch? Maar Bax Music, eigenwijs als altijd, doet het anders: vandaag bestaat de muziekwinkel 18 jaar en dat willen ze vieren met kortingen van 7,5% als je meer dan 100 euro besteedt.

De cijfers. Bax Music telt 445 werknemers, voert meer dan 600 merken, heeft 48.000 verschillende producten op voorraad, die goed zijn voor verzending van meer dan een miljoen pakketten uit het het 26.000 m2 grote magazijn binnen Benelux en naar Frankrijk, UK, Duitsland, Spanje, Italië en Zweden, en vier fysieke winkels in Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Antwerpen, tezamen goed voor een omzet van ruim 115 miljoen euro. Daarmee staat de muziekretailer op de 15de plaats wereldwijd van de muziekwinkel-ranglijst (bron: Music Trades).  

Op 6 februari 2003 gaan broers Jochanan en Nathanael Bax naar de Kamer van Koophandel in Middelburg om een bedrijfje op te richten. Dat ze achttien jaar later de grootste muziekwinkel van de Benelux zullen leiden, komt niet in hen op. Het enige wat ze weten, is dat ze ambitieus zijn en een passie hebben voor muziekproducten.

Bax Music - toen nog Bax Light & Sound - wordt in eerste instantie vanuit een zolderkamer gerund. Ze beginnen ze met de verkoop van professionele geluidsapparatuur via internet, wat in die tijd minder voor de hand ligt dan nu. Want zulke producten koop je toch niet 'op goed geluk' in een webwinkel? Bovendien zijn de leveranciers die ze benaderen niet happig op zaken doen met twee knullen van nog geen twintig jaar oud. Maar de aanhouder wint. 

Nadat de eerste leverancier overstag is gegaan en 50 m2 opslag in gebruik is genomen, kan de eenvoudige website zijn eerste bezoekers verwelkomen. De voorraad gaat zo snel over de digitale toonbank dat het steeds makkelijker wordt om ook andere leveranciers over de streep te trekken. In 2010 telt het bedrijf tachtig werknemers en barst ook het nieuwe magazijn al bijna uit zijn voegen. 'Bax-shop' is dan in Nederland en België een bekende naam geworden onder met name dj's. De online winkel wordt in 2012 sterk uitgebreid met allerhande muziekinstrumenten en vergezeld van zijn eerste volwaardige fysieke vestiging, in Goes. 

Jochanan Bax blikt terug: 'Het succes van ons bedrijf is iets waar we enorm trots op zijn en het is prachtig om te zien hoe het blijft evolueren. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met het verder automatiseren van het magazijn. Zo zijn er inmiddels drie automatische inpakmachines aan het werk. Daar konden we in 2003 alleen maar van dromen! Toch is er voor mij en Nathanael grappig genoeg niet écht veel veranderd. We werken nog precies even hard en met dezelfde passie als toen. Alles om het muzikanten naar de zin te maken, dat is wat ons iedere ochtend de motivatie geeft om er weer vol enthousiasme tegenaan te gaan.' 

Ter gelegenheid van het 18-jarig jubileum geeft Bax Music 7,5% korting op alle aanschaffen boven 100 euro. 
www.bax-shop.nl