Winnaars Grolsch Grote Prijs van Nederland 2005

Muzieknieuws 26-12-2005 20:28

In drie uitermate spannende finales werd gestreden om de Grolsch Grote Prijs van Nederland 2005 in de categorieën Pop/Rock, RnB/Hiphop en Singer/Songwriter. Inmiddels kunnen we de drie gelukkige winnaars bekend maken: Roos(Beef), Jawat! en Silence Is Sexy.

Om met de categorie Singer/Songwriter te beginnen: Roos(Beef) werd uitgeroepen tot de beste. In de finale op zaterdag 24 december verkoos de jury de liedjes van Roos(Beef) boven Phinx, Impossible Situations en Rik van den Bosch. Een citaat uit het juryrapport:
"Ze heeft veel talent, ze is charismatisch en eigenzinnig en ze bezorgde de jury kippevel."

Roos[Beef] mocht daarop de hoofprijs mee naar huis nemen.

Het publiek koos Impossible Situations (het alias van Bram van de Wijs) als winnaar van de KinkFM Publieksprijs, dat bestaat uit € 1000. Brams reactie:

"Wat ik deed... 20 minuten vals over een cd heenzingen en daar 1000 euro mee winnen. :)"

Jawat! wint in categorie RnB/Hiphop
De dag ervoor, vrijdag 23 december, werd de finale van De Grolsch Grote Prijs in de categorie RnB/Hiphop afgewerkt. Het ging tussen MOD The Black Marvel, Flinke Namen, Jawat!, Jiggy Djé en Ninthe (met Alvin Manuhuwa op drums).

Eerst werd de Kink FM publieksprijs uitgereikt: die ging naar Jiggy Djé. Hij ontving de bijbehorende cheque van € 1000. Vervolgens kwam de uitslag van de jury en bleek Jawat! de winnaar van de Grote Prijs RnB/Hiphop 2005. De jury gaf als onderbouwing:

"Toekomstverwachting is vanaf dit jaar nog belangrijker bij de Grote Prijs en dat heeft deze artiest zeker. Hij heeft veel potentie en groeit snel. De jury heeft hem het hele jaar meerdere malen zien optreden en zijn energie en beats zijn chemistry!"

Silence is Sexy blijkt beste Pop/Rock-act
De eerste finale, die van de categorie Pop/Rock, werd gehouden op donderdag 22 december. De strijd om de hoofdprijs ging tussen Oxide 9, Left, Silence Is Sexy en We vs. Death. Allereerst werd de uitgereikt, deze ging naar Left won de Kink FM publieksprijs en verdiende daarmee € 1000.

Vervolgens kwam de uitslag van de jury. Drummer en host van de avond Martijn Bosman, benadrukte dat het enorm spannend was omdat de verschillen zeer klein waren. Uiteindelijk bleek Silence is Sexy het meest overtuigend volgens de jury:

"Alle vier zijn winnaars, maar Silence is Sexy is de meest complete en volwassen band."

The winner takes it all
Alle drie de winnaars verdienden naast de eeuwige roem en een beker, niet minder dan € 5.000, opnames in studio Arnold Mühren, 750 exemplaren van een op te nemen CD geperst door Salisbury, persfoto’s, een releaseparty, een jaar lang professionele coaching, en diverse optredens in grote zalen en op bekende festivals, waaronder Noorderslag en Metropolis.

Hier vind je een uitgebreid live-verslag van de finale pop/rock en in de Slagwerkkrant 132 (uit in februari 2006) lees je een interview met alle winnende drummers: Bart Reinders (winnaar Grote Prijs pop/rock), Justi Schouten (winnaar Publieksprijs pop/rock) en Alvin Manuhuwa (Beste Muzikantprijs hiphop/RnB).

zoeken
zoeken