Release van de week: Sonny Rollins - Rollins in Holland - met Han Bennink
Vandaag verschenen - 4 december 2020
Muzieknieuws 04-12-2020 11:51
Een zeer opvallende release deze week. Opnames die in 1967 in Nederland werden gemaakt met de toen al legendarische saxofonist Sonny Rollins, met bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. Rollins tourde een weekje door Nederland met ze, en nam op in de VARA-studio's. Met de zegen van Sonny Rollins, 90 jaar inmiddels, zijn deze opnames nu gerealeasd en oogsten ze internationaal veel lof. Han Bennink is in topvorm, met toen al een randje avantgarde, maar vooral stuwend begeleidend.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en een video. 

De release van Rollins in Holland leidt internationaal tot lovende recensies. Het prestigeuze jazzmagazine Down Beat wijdt 4 pagina's aan de plaat in hun decembernummer, inclusief interviews met Rollins en Bennink, die beiden de sessie in het geheugen gegrift staan.

Bij de dubbel-cd zit een 100 pagina's dik, zeer goed verzorgd booklet, met ook daarin interviews, zelfs ook nog met bassist Ruud Jacobs, die vorig jaar is overleden. Sonny Rollins herinnert zich dat beide muzikanten zeer goed voorbereid waren en zijn repertoire goed kenden. Over Han Bennink zegt hij: 'Han Bennink is always a very energetic, excellent drummer. He does what a drummer is supposed to do. He’s supposed to light the flames, set things on fire.' 

Han Bennink is lyrisch over de samenwerking met de saxofinist die toen al zijn idool was: 'I sometimes let go of the tempo and played North African bells and drums. We play a little bumpy, but it swings like a tiger.'

De plaat staat helaas nog niet op Spotify, op één track na: Tune Up. Mét drumsolo, dat dan weer wel. 

 

Apart genoeg is de dubbel-cd wel op Youtube vrijgegeven. In deze playlist hoor je alle tracks: 

In een minidocumentaire wordt de vondst van Frank Jochemsen van het Nederlands Jazz Archief besproken, en komen Sonny Rollins, Ruud Jacobs en Han Bennink aan het woord. 

Intrigerend allemaal en geweldige muziek, waarbij vooral de studio-opnames ook nog eens briljant klinken. Met Han Bennink in een glansrol.