Release van de week: Tommy Lee - Andro
Hip hop en Dance met hier en daar een stevige rockbeat
Muzieknieuws 16-10-2020 10:18
Tommy Lee is misschien nog wel beroemder om de fratsen in zijn priveleven dan om zijn werk achter de drumkruk, maar toch is dat niet helemaal terecht. Want dat de man kan spelen heeft hij al lang en breed bewezen. Al zou je dat natuurlijk tijdens een drumsolo waarbij het drumstel op zijn kop over het podium gaat zomaar eens gemist kunnen hebben. Met de zoveelste re√ľnie van Motley Crue in de ijskast vanwege de Corona crisis stort Lee zich vol op een solo carriere waarbij Dance en hip hop het definitief hebben gewonnen van metal en rock.

Het mag geen verrassing zijn dat Lee een groot hip-hop fanaat is, want ook bij zijn vorige project Methods Of Mayhem liet hij zich van een heel andere kant zien. Op Andro zoekt Lee nóg iets meer de elektronische kant op met moddervette synths, heel veel programmeerwerk en een gigantische hoeveelheid voornamelijk jonge gastmuzikanten. 

Lee gaf in aanloop naar de release een flink aantal interviews, Dit vonden wij zelf een van de betere. Bij Iheartradio geeft hij inzicht in hoe de tracks op Andro tot stand zijn gekomen, en wat zijn manier van schrijven is in de studio. 

Andro is bepaald geen 'drummersplaat', want voor het drumwerk hoef je hem niet te beluisteren. Maar het is wel een fascinerend document dat een beetje inzicht geeft in wat er in het hoofd van Lee omgaat. In het kort: Lee is iemand die wel geniet van zijn bad-boy imago, en dat draagt hij op dit album zeker uit, maar tegelijkertijd is hij op muzikaal gebied duidelijk een allesvreter met een flinke portie ADHD. Dat hoor je duidelijk terug in de keuzes die hij in de songs maakt, of soms ook niet maakt. Want waar veel danceplaten uitblinken in veel van dezelfde soms wat monotone beats maakt Lee wat minder voor de hand liggende, en toch behoorlijk dansbare keuzes. 

De samenwerking met een legio gastmuzikanten zorgt ervoor de Andro van begin tot eind fris blijft klinken. Dat er door al dat gewissel van zangers en rappers weinig lijn in het album ontstaat mag de pret daarbij niet drukken. Heb je net als Tommy een voorliefde voor dansbare hiphop met af en toe een behoorlijk vies randje en stevige beats, dan kun je Andro zeker waarderen. 

Luister hier!