Amerikaanse rechter: KaZaA mag muzieklabels vervolgen
Muzieknieuws 26-01-2004 23:26
KaZaA mag muzieklabels juridisch vervolgen wanneer ze het programma hebben gebruikt om downloaders op internet in de gaten te houden. KaZaA is het meest gebruikte person-to-person file sharing programma met Nederlandse wortels, dat vooral gebruikt wordt om muziek en films mee uit te wisselen. In praktijk zit daar vaak copyright op die de artiesten dan mislopen.Volgens de Los Angeles Times heeft een Amerikaanse rechter toestemming verleend voor de juridische vervolging.

Sharman Networks, eigenaar van Kazaa, was in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt omdat muzieklabels volgens het bedrijf gebruikmaken van Kazaa-versies zonder licenties om zo het downloadgedrag van gebruikers te volgen.

Bovendien verdenkt Sharman platenmaatschappijen ervan nepbestanden over het netwerk te hebben verspreid om zo het uitwisselen van muziek te ontmoedigen. In zijn uitspraak kwam de rechter tot het oordeel dat Sharman namens KaZaA door mag gaan met zijn gerechtelijke stappen tegen deze muziekproducenten.

Ook de muziekindustrie in Nederland probeert KaZaA tegen te gaan. Begin 2002 werd verspreiding van het programma weliswaar verboden, maar die uitspraak werd in maart 2001 door het gerechtshof in Amsterdam herroepen en eind vorig jaar door de Hoge Raad bevestigd. Inmiddels mag het programma dus weer gewoon op ieders computer ge´nstalleerd staan.