Release van de week: Ayreon - Transitus
Vandaag verschenen - 25 september 2020
Muzieknieuws 25-09-2020 07:35
Arjen Lucassen pakt weer eens uit. Transitus is een nieuw groots Ayreon project, waarover hij ons vertelt: “Mijn droom is om een film te maken. Gewoonlijk begin ik altijd met de muziek, maar dit keer ben ik daarom begonnen met het verhaal. Dat was een hele andere opbouw, wat wennen was voor me. Het is geen metalalbum, het is meer musical-achtig geworden." Musical? Ja, maar dan wel een Ayreon musical natuurlijk! Tot stand gekomen in samenwerking met 30 muzikanten, waaronder natuurlijk vaste compaan Joost van den Broek op toetsen, met gastrollen voor Joe Satriani en Marty Friedman en Juan van Emmerloot op drums. Check de video met beelden van de opnames van de drums in de Sandlane Studios.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video's en een Spotify-playlist.

Dit grootschalige en epische studioalbum 'Transitus' gaat gepaard met een 28 pagina’s tellend stripboek en komt op allerlei manieren uit: op 2CD, 2LP gatefold rood transparant vinyl en een 40 pagina’s tellend Earbook met 5 discs; 2CD album, 1CD instrumentale versies, 1CD guide vocal versies, en een DVD met onder meer een behind the scenes video, een videoclip, trailer en een 5.1 audio-mix van het album... Kiezen maar! 

 

Transitus' is opgebouwd rond een gotisch spookverhaal dat zich (deels) in de 19e eeuw afspeelt met elementen van horror en het bovennatuurlijke. “The year is 1884, these are dark, troubled times, fraught with greed, envy and prejudice…” begint de verteller, Tom Baker (Dr Who). 

Zoals elk Ayreon album, is het een explosief en groots avontuur met Tommy Karevik (Kamelot) als Daniel en Cammie Gilbert (Oceans of Slumber) als Abby. De all-star cast bevat onder anderen Simone Simons (Epica), Caroline Westendorp (The Charm the Fury), Dee Snider (Twisted Sister), Johanne James (Threshold), Noa Gruman (Scardust), Marcela Bovio (MaYan),  Paul Manzi (Arena), Michael Mills (Toehider) en Amanda Somerville (Avantasia, Trilium), Juan van Emmerloot op drums en gitaristen Joe Satriani, Marty Friedman, die elk een solo voor rekening nemen.

"Toen ik hiermee begon had ik geen idee dat ik er zo lang mee bezig zou zijn! Het duurde ongeveer 3 jaar van begin tot eind, en het dwong mij muzikaal en creatief uit mijn comfortzone. Maar ik heb die uitdaging altijd nodig. Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind om eraan te werken", aldus Lucassen.

Check deze video, met beelden, geschoten bij de opnames in de studio: 

Zoals gezegd klinkt de muziek op ‘Transitus’ anders dan wat op basis van eerder uitgebrachte Ayreon-albums te verwachten is. De combinatie van invloeden waar Lucassen om bekend staat is nog steeds aanwezig - progressieve rock, progressieve metal en folk - maar de muziek klinkt veel speelser dan zijn eerdere werk.

Juan van Emmerloot
Arjen Lucassen werkt met zijn Ayreon-projecten altijd samen met Ed Warby. Deze keer niet. Lucassen vertelt aan onze redacteur Kevin Pasman: 'Dat is natuurlijk een doodzonde, want Ed is dé drummer van Ayreon, maar omdat dit als film begon was het helemaal niet de bedoeling dat het een album zou worden. En zeker geen Ayreon-album. 

'Omdat ik geen puur metalalbum wilde maken, ben ik op zoek gegaan naar een andere drummer. Uiteindelijk ben ik bij Juan van Emmerloot terechtgekomen, met wie ik 35 jaar geleden ooit iets heb opgenomen. Ik had die opname nodig, dus heb ik contact met hem opgenomen. Het was meteen van: wat een te gekke gozer is dat toch. En hij is goed bezig, hij is nog beter dan hij was. Hij heeft die funky en jazzy feel, maar hij heeft ook power. Hij snapt bijvoorbeeld een wat zwaarder nummer als Get Out! Now! ook. Ik heb in het verleden ook wel met een ander soort drummers gewerkt, maar die snapten vaak dat beuken niet. Dan gingen ze heel raar zitten hupsen op hun krukje. Die feel moet je gewoon hebben, die Rammstein-feel. Juan heeft die ook.

“Hij heeft een eigen studio. Daar ben ik samen met hem bezig geweest om te kijken wat hij op bepaalde stukken zou spelen en daar de nummers ook echt op aan te passen. Bij Ed hoef ik geen van mijn eigen partijen over te doen. Dat neem ik me wel altijd voor, maar het hoeft gewoon niet, want het is zó haarstrak! Voor dit album heb ik wel alles overgedaan. Er zijn sowieso een stuk of vijf, zes nummers die niet op de click zijn ingespeeld en daar heb ik de gitaren op aangepast. Het is een stuk speelser qua ritmes en drumpartijen.”

Jaun van Emmerloot zegt dit erover aan ons: 'In december 2018 hebben Arjen en ik bij mij in de studio het concept uitgewerkt voor het hele album; natuurlijk had hij e.e.a al bedacht maar hij wilde zich vooral laten inspireren door mijn andere manier van drummen. We hebben zo'n kleine 2 maanden de tijd genomen om het voor te bereiden, zodat we in 2 dagen tijd alle 26 stukken bij de Sandlane studio vinden opnemen... en dat was ruim gelukt! 

In deze video belichten Arjen Lucassen en Juan van Emmerloot hun samenwerking, inclusief beelden van de opnames van de drumpartijen in de Sandlane Studios.

Natuurlijk schittert Lucassen zelf op gitaar. Maar hij is niet de enige gitarist op ‘Transitus’. Er zijn twee gastsolo’s en niet van de minste gitaristen. Message From Beyond eindigt met een lange gitaarsolo van Marty Friedman, terwijl niemand minder dan Joe Satriani zijn opwachting maakt op Get Out! Now!

Check de gitaarsolo van Satriani in Get Out! Now! 

 

En beluister hier alle 27 tracks van Transitus!