Tears For Fears - The Seeds Of Love

Superdeluxe box voor mythisch album

Muzieknieuws 20-08-2020 17:51

Het kostte vier jaar om op te nemen, het budget overschreed een miljoen pond en als je naar de lijst met muzikanten kijkt valt je mond open. Als er één album een superdeluxe box verdient is het daarom The Seeds Of Love van Tears For Fears. En de box kost waarschijnlijk een schijntje... ...als je naar de originele productiekosten kijkt.

Tears For Fears, met kernleden Roland Orzabal en Curt Smith, deed er vier jaar over om The Seeds Of Love op te nemen en het resultaat is, zoals bekend, een meesterwerkje. In de jaren tachtig, negentig en vroege jaren nul, een tijd waarin cd-verkopen door het dak gingen en de budgetten navenant hoog, was dit overigens geen bijzonderheid. Zei iemand Chinese Democracy?

Het zeer ambitieuze album heeft een prachtige productie en het is nog steeds zeer populair onder audiofielen: zet je koptelefoon op en je hoort een prachtig gelaagd geluid. Het was het derde album van de band en volgens de heren zelf de beste. Roland Orzabal: 'Van al onze albums zet ik deze op nummer 1. Ik denk dat veel mensen verrast waren en zeker de collega's waar we mid jaren tachtig mee vergeleken werden.'Curt Smith: 'De nummers die ik destijds het beste vond, vind ik nu nog het mooiste. Woman in Chains, Badman's Song, Sowing The Seeds Of Love en Advice For The Young At Heart vielen op en we spelen ze nog steeds live.'

Een van de gasten was de Amerikaanse Oleta Adams, die je op Woman In Chains hoort. De heren zagen haar in een hotellobby spelen, ze vroegen haar en na dit album scoorde ze vele grote solohits, zoals Get Here. Andere muzikanten op het album waren al zeer bekend. Phil Collins drumt op het zojuist genoemde nummer, terwijl Simon Philips op vier nummers drumt en Manu katché op drie. Curt Smith neemt zelf de meeste baspartijen voor zijn rekening, maar het duo strikte Pino Palladino voor op Badman's Song en Standing On The Corner Of The Third World. Een van de gitaristen is Robbie McIntosh, bekend van onder meer the Pretenders, Paul McCartney, Roger Daltrey, John Mayer en Norah Jones.

Het album bereikte de zevende plek in de Nederlandse albumlijsten en de singles Woman In Chains, Advice For The Young At Heart en Sowing The Seeds Of Love werden grote hits in Nederland en België. Twee jaar na het verschijnen van dit album stopte Curt met de band, om in 2000 terug te keren en de heren spelen nog steeds samen.

Nu, in het najaar van 2020 krijgt het album een 'superdeluxe' behandeling. Als je de box aanschaft krijg je onder meer vier cd's en een blue-ray met een documentaire over de ontstaansgeschiedenis van het album. Op de audioschijfjes krijg je 22 nog niet eerder verschenen tracks, zoals demo-versies, live jams, alternatieve versies en de b-kanten. Op de blu-ray vind je een 5.1-mix van niemand minder dat Steven Wilson. De box verschijnt op 9 oktober, maar je kunt het natuurlijk reserveren bij je lokale platenzaak of op de bekende webshops.


Video: de heren treden nog steeds op. Dit zijn beelden uit 2019.


zoeken
zoeken