Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 3
Selectie muziek, lesstof, funvideo’s en leesvoer voor huisgekluisterde drummers
Muzieknieuws 03-04-2020 15:26
Ook voor komend weekend: een pakket waarmee drummers van de nood een deugd kunnen maken. Nu alle optredens, jams, voorstellingen en andere muzikale bijeenkomsten zijn afgelast, selecteren wij een aantal nieuwe en oude zaken waarmee je je drumskills kunt bijhouden; zowel fysiek als mentaal. Luister naar nieuwe muziek; volg een instructievideo; bekijk een bijzondere, nostalgische drumvideo; check een NL drummer die je normaal gesproken op een event zou kunnen zien; lees een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos na: of verlies jezelf in een lekker zinloze funvideo. Doe er je voordeel mee, en maak dit weekend van de nood een deugd.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Dennis Boxem en Mark Eeftens 

Hoeveel weekends zonder gigs staan ons nog te wachten? Hou vol! In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

 

FUNVIDEO 1
Dennis Boxem presenteert opnieuw een onvervalste funvideo; vandaag een duo-drumchallenge met assistentie van dit maal zoon Hemme.

 

RELEASE VAN DE WEEK
Release van de week is deze vrijdag ep In We Zone van Kuenta, de band rond zanger-percussionist Roël Calister. De formatie Kuenta i Tambú, die in 2011 definitief doorbrak met een feestelijke en door en door positieve mix van traditionele Antilliaanse ritmes en moderne elektronische dance en house, heeft z’n naam vereenvoudigd tot Kuenta. Dat betekent zeker niet dat de tambú – de traditionele muziek van Curaçao – verdwenen is. In tegendeel; Kuenta noemt z’n stijl nu “tambútronic”. En dat dekt de lading wel! Hieronder kun je de ep beluisteren en nog een lekkere video’s bekijken.

 


Dit is de videoclip bij de track Kadungdung van de nieuwe ep

 Check het volledige artikel Release van de Week - vrijdag 3 april 2020

 

ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS

Jared Falk (medeoprichter Drumeo)

Het artikel dat we dit weekend voor je uitzochten, is perfect voor deze tijd. Het gaat namelijk over online lesfenomeen Drumeo. Dennis Boxem schreef dit verhaal in 2018, toen het in Canada gevestigde bedrijf de online drumleswereld serieus begon te veroveren, zowel met gratis video’s op Youtube als betaalde abonnementen. Vooral die betaalde lessen zijn van hoog niveau en je kunt les krijgen van je drumhelden (waaronder onze eigen Michael Schack). Klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje en je kunt het artikel bekijken.

 

FUNVIDEO 2
‘Hé vogel, wanneer spelen we weer!’, is de gevleugelde uitroep van John Engels, die zelfs een boekcover heeft gehaald. En hij neemt niet voor niks de vogel als metafoor voor een muzikant. Mark Eeftens reageert: ‘Alles komt uit de natuur en héél veel van vogels. Weten jullie nog dat ik ooit een artikeltje schreef voor opmaat over de cascara-mees! Toen floot een mees ‘s morgens in onze tuin gewoon de hele tijd een loepzuivere cascara!! Je hoefde niet eens met veel fantasie te luisteren, hij klopte perfect. Ook duiven hoor je regelmatig een perfect jazz ridebekken patronen koeren. Alles komt daar vandaan. Dat moet voor de eerste mensachtigen ook zo zijn geweest; die speelden/zongen/sloegen ook alles na wat ze hoorden.’ Maar Bouke ‘omdenker’ Bijlsma nuanceert: ‘Wie zegt dat die hele fucking natuur met al z'n praatjes over dit en dat niet gewoon alles heeft gejat van de eerste mensachtigen? Dat zo'n duif het eerste ridebekken hoorde en dacht: dat kan ik ook... Leer mij die duiven kennen; cultuurtoeëigenende rotbeesten zijn het! En nooit eens iets zelf bedenken!’
Dat vogels gevoelig zijn voor muziek maakt dit videootje in ieder geval wél duidelijk; op een bedje van opwindende waka-percussie uit Nigeria!

 

 

 INSPIREREND STUDIEMATERIAAL

Ik noem deze oefening (met dank aan Fred Krens) pulsverdubbelen, want dat is wat je doet. Je speelt een rustige basispuls met vier ledematen en gaat om beurten één ledemaat verdubbelen in tempo terwijl de anderen de puls aanhouden. Ik zag ooit grootmeester Peter Erskine iets soortgelijks doen voor de (klank)balans, dus je bent in goed gezelschap. Een paar adviezen zijn goed om te volgen:

  • Speel de puls op een rustig kwartnoten-tempo, zodat je goed kunt horen of alle vier je ledematen echt precies tegelijk spelen
  • Ga dan verdubbelen in de volgorde RH-LH-RV-LV
  • In het begin ga je telkens na een verdubbeling terug naar de basispuls en dan pas naar de volgende verdubbeling
  • Gaat het goed, laat dan de basispuls weg en ga van de ene verdubbeling meteen door naar de volgende
  • Snelheid is hier nooit het doel, controle wel.
  • Als ook dat goed gaat, maak dan de verdubbelingen korter. Ga van 4/4 naar 3/4 naar 2/4 naar 1/4

Deze oefening van Fred Krens zal veel van zijn oud-leerlingen bekend voorkomen. Fred, destijds hoofdvakdocent op het Rotterdams Conservatorium,  stond aan de wieg van de afdeling ‘lichte muziek’ aldaar. Wat we denk ik allemaal van hem geleerd hebben, is het vermogen om uit één oefening 100 nieuwe te genereren. Dus niet ‘oefening spelen, vinkje, klaar, volgende’ zoals ik velen zie doen maar een oefening écht uitgraven

 
Fred Krens in 2008; check alle foto’s bij dit artikel; daar vind je een scan van het interview dat Mark Eeftens destijds met hem deed

Als je het principe van pulsverdubbelen doorhebt, kun je heel veel variaties bedenken.

  • Speel bv alles dubbel (in achtsten) en ga volgens dezelfde methode één ledemaat enkel spelen, dus in kwarten
  • Je kunt ook polyritmes gebruiken of bekende zestiendengroepjes

Ik denk dat je moeiteloos tien A4’tjes kunt vullen. De oefening werkt door op allerlei fronten: balans, klankbalans, de baas worden over je ledematen et cetera.
Have fun en stuur gerust een filmpje met het resultaat naar mark@drumschool.nl

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
In deze lekker oude zwart-wit video speelt Joe Morello een solo over zijn signature-track Take 5 (van en met Dave Brubeck); eerst met handen dan met stokken (kijk eens goed naar die losse linkerhand!). Vooraanstaande jazzcritici hebben wel geklaagd dat Brubeck en Morello niet zouden swingen, en dat het allemaal te academisch zou zijn. Slagwerkkrant invites you to listen:

 

NL-DRUMMERS DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Dit weekend zou Vandenberg een videoclip opnemen ter promotie van de release van het nieuwe album. Niet dus! Drummer van dienst, Koen Herfst, postte om de pijn te verzachten deze candid behind the scenes-video van de opnamen in L.A., Samen met Adrian Vandenberg zelf. Erg leuk om te zien!