downloads (2)

Hulp voor muzikanten

Ondersteuning in tijden van corona

Muzieknieuws 31-03-2020 17:58

Veel muzikanten en muziekdocenten werken als zzp’er. Nu weten we allemaal dat het in deze beroepen niet bepaald makkelijk is om een financiële buffer op te bouwen waarmee je een crisis als deze wel even uitzit. Gelukkig zijn er in Nederland en België mogelijkheden voor ondersteuning.

Tozo
In Nederland is er onder de naam Tozo (Tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers) een noodmaatregel om te voorkomen dat je als zelfstandig ondernemer en zzp’er onder het sociaal minimum komt. Kom je door de corona-crisis met je bedrijfsvoering in de problemen, dan kun je terecht bij je gemeente. Hier kun je voor maximaal drie maanden inkomensondersteuning aanvragen. Afhankelijk van je inkomen en huishoudsituatie is dit tot maximaal € 1503,31 per maand (netto).

Belangrijk is wel dat je je onderneming vóór 17 maart 18:45 2020 gestart bent en dat je voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf).

Hiernaast zie je hoe je de Tozo aanvraagt.
(als je op het plaatje klikt, open je de pdf)


Belastingen
Naast deze directe financïele injectie, kan het ook voldoende zijn als je uitstel van betaling zou kunnen krijgen voor een aantal belastingen. Je kunt daarvoor een ‘bijzonder uitstel van betaling’ aanvragen bij de belastingdienst. De omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffingen mag je dan drie maanden later betalen. Deze aanvraag dien je te doen bij de Belastingdienst, dat zal meestal via Mijn Belastingdienst gaan.

Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste regelingen:
(als je op het plaatje klikt, open je de pdf)
België
In Vlaanderen zijn er vergelijkbare maatregelen genomen om zelfstandigen in de cultuursector te helpen deze crisis door te komen als in Nederland. Via het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) kun je een tijdelijk inkomen aanvragen van maximaal € 1291,61 voor alleenstaanden en € 1614,10 als je een gezin te onderhouden hebt. Daarnaast kun je je bijdragen voor het socialeverzekeringsfonds met een jaar uitstellen en zijn er mogelijkheden om uitstel van het betalen van de verschillende belastingen te krijgen.
Op rsvz.be vind je alle info om een aanvraag in te kunnen dienen.

Vragen?
Heb je vragen of wil je meer achtergrondinfo over hoe deze corona-crisis de Vlaamse muziekscene raakt? Neem dan vooral een kijkje op de site van vi.be. Daar kun je persoonlijk antwoord krijgen op al je vragen.


De redacties van onze muzikantenbladen Musicmaker, Slagwerkkrant, Gitarist, Interface en De Bassist slaan de handen ineen om zoveel mogelijk van dit soort positieve muziekinitiatieven te promoten. Heb jij zelf een mooi project opgezet of ben je iets tegen gekomen waar je enthousiast over raakte? Laat het ons weten!

zoeken
zoeken