Isolated Drumtracks door Mischa Porte
Samenspelen in tijden van Corona
Muzieknieuws 31-03-2020 14:31
Het is een moeilijke tijd voor muzikanten, maar elke dag komen we nieuwe initiatieven tegen die een creatieve draai geven aan de harde werkelijkheid van thuisisolatie. Soms zijn ze puur praktisch en in veel gevallen ondersteun je muzikanten en technici. Bijzonder zijn de online projecten waardoor je als muzikant ondanks alles kunt doen wat je het liefste doet: samenspelen met anderen. Drummer Mischa Porte lanceerde daartoe al twee weken terug zijn dagelijkse "Isolated Drumtracks". En de respons is massaal en hartverwarmend.

 

Dankzij internet blijf je ook in tijden van zelfisolatie in contact met je bandleden. Geef je home-studio een upgrade en neem je eigen partijen thuis op. Via Dropbox of WeTransfer liggen de tracks voor je het weet bij je medemuzikant en werk je misschien wel productiever dan in het repetitiehok. Heb je geen zin om je drumstel thuis op te bouwen? Drummer Mischa Porte neemt in thuisisolatie een reeks Isolated Drumtracks op en stelt die geheel gratis beschikbaar op zijn website mischaporte.com en Facebook/Instagram: @MischaPorte en #isolateddrumtracks. Met de vaste tekst:

Since we’re all tied at home these days, I’m posting a new groove everyday for you to play to/with. Below is a link to download the pre-mixed or unmixed multitracks. Take them. Use them. Edit them. Whatever them.
link naar Drobbox met de beats
Post the result, tag me in it and use #isolateddrumtracks to keep track of where this takes us.
Special thanks to my friends Studiojoneski.com for helping me out with some of their gear. ❤️

  

Op moment van schrijven was Mischa aanbeland bij Isolated Drumtrack #15.
Dit is een foto van de video op Facebook. 

Mischa legt uit:
‘Toen ik hoorde dat alle shows werden afgelast, zag het muzikantenleven er ineens behoorlijk uitzichtloos uit. Ik wilde blijven spelen dus ik dacht: fuck it, de hele markt is toch al naar de knoppen, laat ik dan maar dingen gratis weggeven. Ik heb de mazzel dat ik thuis drums kan opnemen. Door de partijen online te delen, kunnen andere muzikanten er ook iets mee. Ik rekende wel op reacties, maar ik krijg nu dagelijks tientallen berichten van mensen die iets met de drumtracks hebben gedaan. De tracks zijn al honderden keren gedownload.’ mischaporte.com

Een mooi voorbeeld van zo'n samenwerking is de track die ontstond toen maar liefst vier drummers aan de slag gingen met een van Mischa's beats. 
Martijn Bosman, Mischa Porte, Nicky Hustinx, Tijl Piryns vormden hiertoe “The Corona Quarantaine Quartet of Drums”. Deze vier drummers der Lage Landen, die ook gewoon gedwongen thuis zitten, maakten afzonderlijk van elkaar (maar toch samen) deze korte bijzondere video. 

 

Tijl Piryns schreef erbij:

‘Mischa Porte nam drums op dus besloot Martijn Bosmans om wat drums te uploaden, wat Mischa motiveerde om er wat drums op te zetten. Na beluistering van het eindresultaat wist Nicky Hustinx meteen wat er nodig was om deze mooie vogel tot op een volgend niveau te tillen: goeie ouwe drums! Tijdens het proces keilde hij er per ongeluk een emmer synths overheen, dus trachtte ik het verstoorde equilibrium te compenseren door het herstellen van de balans, gebruikmakend van het instrument dat we kennen als het drumstel. En wie "popsong" zegt, zegt natuurlijk "drums, drums, drums, synths, drums, helicon, eufonium, pockettrompet".
Als je tijd en zin hebt: check deze fijne heren, want ze maken mooie dingen. Mischa (@ritmisch, #isolateddrumbeats), Martijn (@tinusbossie, #quarantinus) en Nicky (@nickyhustinx) uploaden elk geregeld drumgrooves die je kan gebruiken om zelf mee aan de slag te gaan. Heel benieuwd wat voor mooie dingen we nog allemaal kunnen doen in deze gekke tijden. Liefde.’

Een mooi voorbeeld van samenspelen in tijden van Corona. En een van de vele leuke post op Facebook/Instagram van Mischa, waarbij mensen erg creatieve dingen doen met zijn beats. Check it out!

 

De redacties van onze muzikantenbladen Musicmaker, Slagwerkkrant, Gitarist, Interface en De Bassist slaan de handen ineen om zoveel mogelijk van dit soort positieve muziekinitiatieven te promoten. Heb jij zelf een mooi project opgezet of ben je iets tegen gekomen waar je enthousiast over raakte? Laat het ons weten!