Van-de-Nood-een-Deugd-Weekendpakket voor drummers- aflevering 1

Hoe kom je een weekend zonder gigs door? Slagwerkkrant springt bij!

Muzieknieuws 20-03-2020 15:18

Hier een pakket waarmee drummers van de nood een deugd kunnen maken. Nu alle optredens, jams, voorstellingen en andere muzikale bijeenkomsten zijn afgelast vanwege de Corona-perikelen, selecteerden wij een aantal nieuwe en oude zaken waarmee je je drumskills kunt bijhouden; zowel fysiek als mentaal. Luister naar nieuwe muziek; volg een instructievideo; bekijk een bijzondere, nostalgische drumvideo; check een jonge drummer die je normaal gesproken op een event zou kunnen zien; lees een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos na: of verlies jezelf in een lekker zinloze funvideo. Doe er je voordeel mee, en maak dit weekend van de nood een deugd.

door Bouke Bijlsma

In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal.

Hieronder onze eerste selectie. Als het bevalt, doen we het volgende week opnieuw. Verzoekjes en suggesties zijn welkom.

 

FUNVIDEO
Om in de stemming te komen, beginnen we met de funvideo die onze eigen Dennis Boxem gisteren plaatste op zijn eigen Facebook-pagina. Verdere introductie niet nodig. Benodigdheden: 1 ei (misschien 2 :-) Doe gewoon precies wat hij zegt:

 

RELEASE VAN DE WEEK
Onze release van de week draait dit keer om het album Rejoice van drummer Tony Allen. De ultiem relaxte grooves van afrobeat-grondlegger Tony Allen (80) zijn weer volop te horen op deze bijzondere release met de in 2018 overleden Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela. de opnamen dateren uit 2010, maar zijn nu afgemaakt door Tony Allen en Nick Gold van het label World Circuit.

 Tony Allen

Het gaat om ontvoltooide sessies, bestaande uit originele composities van de twee. Tony Allen en Nick Gold hebben de originele tapes tevoorschijn gehaald en het album in de zomer van 2019 afgemaakt in dezelfde Londense studio waar de originele sessies hebben plaatsgevonden. Allen en Masekela worden op de plaat begeleid door een nieuwe generatie muzikanten, waaronder Tom Herbert (Acoustic Ladyland / The Invisible), Joe Armon-Jones (Ezra Collective), Mutale Chashi (Kokoroko) en Steve Williamson.

 

check hier het complete artikel release van de week van vrijdag 20 maart 2020.

 

INTERVIEW UIT DE OUDE DOOS
We kozen voor een mooi uitgebreid interview met Mark Guiliana. Een bijzonder artikel omdat de meesterlijke jazzdrummer net had meegewerkt aan het album Blackstar van David Bowie.

Tijdens de opnamen (en het interview) wist niemand dat de Britse zanger ongeneeslijk ziek was, maar toen Bowie twee dagen na de release van het album overleed, werd een boel duidelijk (en alles anders).

Mark Guiliana (foto Dennis Boxem)

We belden Guiliana vlak voor de drukkergang van die Slagwerkkrant nog na voor een snelle reactie, die ook in het artikel staat. En je vindt er tevens notenwerk van zijn drumwerk op de plaat. Een inspirerend verhaal.
Klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje en je kunt het artikel bekijken.

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Wij hebben in ons lange bestaan al een boel artikelen en online publicaties gepresenteerd met studiemateriaal, notenwerk, speeltips en ga zo maar door. In Slagwerkkrant 209 (januari-februari 2019) kwamen wij met het bijzondere artikel Drumboeken Top 60, waarin onze vaste notenschrijver (en technische vraagbaak) Mark Eeftens een mooi doorwrochte bloemlezing gaf van zijn favoriete drumlesboeken.

In de bijbehorende online videoserie ging hij daar nog wat dieper op in, uiteraard met speelvoorbeelden. Deze video over “de beste jazzdrumboeken” is daarvan een mooi voorbeeld:

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
Tijdens het maken van de komende Slagwerkkrant – met onder meer een heel fijn interview met Pink Floyd-drummer Nick Mason door Jean Paul Heck – kwamen we deze video tegen van een liveshow uit 1971 in Pompeï (Italië). Ze spelen het nummer One Of These Days. met lekker veel aandacht voor de drums in beeld. Mooi tijdsbeeld!

 

NL-DRUMMER DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Een video van een talentvolle jonge jazzdrumster: Sun Mi Hong. In verband met het Trommel Festival (gepand op 2 mei in Aartswout; maar gezien de ontwikkelingen schatten wij in dat het niet zal doorgaan). Wij hadden zelf met Sun en de drie andere winnaars van het “Sena Performers Gouden Slifje” (Wouter Kuhne, Tim Hennekes, Jens Meijer) een groepsinterview gepland in onze Aquarium-ruimte op de redactie, waarvan we dan ook een fijne video wilden maken. Het kon vanwege de recente restricties allemaal geen doorgang vinden. Daarom hier een fijne live video van Sun Mi Hong met haar eigen Quintet live in het Bimhuis (25 september 2019).

 

Veel plezier hiermee 
En stay safe!

zoeken
zoeken