Release van de week: Chef'Special - Unfold
Vandaag verschenen: 6 maart 2020
Muzieknieuws 06-03-2020 12:44
Een nieuwe plaat van de band rond frontman Joshua Nolet en natuurlijk drummer Wouter Prudon. Je kunt "Unfold" opvatten als een wederopstand van de band die even aan groot internationaal succes mocht ruiken, teleurstelling mocht proeven, en nu in alle vrijheid en eigenzinnigheid in eigen beheer en naar eigen smaak een  nieuw album mag uitbrengen. Joshua Nolet noemt het niets minder dan “een bevrijding”. Hieronder kun je de nieuwe plaat beluisteren via Spotify, kun je een live video checken van de titeltrack van het vorige album “Amigo” (2017), en het coverartikel bekijken dat wij in 2017 deden met Wouter Prudon (klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje).

 

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Toen wij Prudon interviewden voor het coverartikel van Slagwerkkrant 198 (maart-april 2017), waren de verwachtingen hooggespannen voor een doorbraak in de VS. De band deed er een geslaagde tour en tekende bij platenmij Atlantic. Het opgenomen album Amigo kwam uiteindelijk niet uit in de VS en de platendeal werd verscheurd. Reden? De muziek van de Nederlandse festivaltijgers zat voor de VS te veel tussen mainstream en alternatief in;  Atlantic vreesde dat de radiozenders het niet zouden kunnen plaatsen en vroeg om een toegankelijke kneiter. Chef’Special had geen trek om die knieval voor de commercie te maken; bovendien was de plaat gewoon al af.

Chef'Special met links Wouter Prudon, in het midden Joshua Nolet en helemaal rechts gitarist Guido Joseph die het nieuwe album produceerde 

Zo ketste de deal af, maar de band gaat vol goede moed en met nieuwe strijdlust en inspiratie verder op het eigen vertrouwde pad. Het creatieve resultaat Unfold, kun je onderaan dit artikel beluisteren en er je eigen oordeel over vellen (je mag er ook gewoon van genieten en het oordelen aan anderen overlaten :-)

Nolet houdt goede moed voor een internationale route:
“We worden in Duitsland op de radio gedraaid. Ook de BBC begint onze nieuwe single te draaien. En de deur naar de VS zit niet dicht, hé. We blijven ons het gevoel na afloop van onze shows daar herinneren. Daar gebeurde echt wat. Wie weet springt de vonk alsnog weer over naar Amerika.”

Wouter Prudon (foto Michael-Rex Carbonell)

Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de muziek en het gevoel dat je als bandje krijgt als het klikt. Drummer Wouter Prudon zei in het Slagwerkkrant-artikel (2017) over het onstaan van hun eigen mix van hiphop, reggae, ska, pop en funk:

‘Het is was direct heel speels, zeker niet geschoold. We speelden vooral op ons gevoel; dat was heel gaaf. We zijn eigenlijk begonnen als live hiphopband. Dat kwam vooral doordat Josh en ik veel luisterden naar hiphopband Relax, hier uit Haarlem. Hun album Live@Panama is echt supertof. Relax was weer erg geïnspireerd door Gotcha!, en die hadden hun roots weer in de P-funk van George Clinton. Dus die hoek vonden wij heel interessant. En live gingen we vooral voor een feestje. We hadden toen nog wel een soort van punkattitude. Het was vrij heftig. Veel rap en vette hiphop.’

 Wouter Prudon op cover Slagwerkkrant 198 (2017);
fraaie coverfoto is van Michael-Rex Carbonell

In deze video speelt Chef’Special Amigo bij Live op 538Koningsdag 2018

 

Check hieronder het nieuwe album Unfold