Release van de week Frank Zappa - The Hot Rats Sessions
Vandaag verschenen: 20 december 2019
Muzieknieuws 20-12-2019 10:24
Hot Rats, de eerste plaat van Frank Zappa onder eigen naam, verscheen in oktober 1969, 50 jaar geleden. De kluis is geopend en op 6 cd's wordt de totstandkoming van dit album volledig weergegeven. Voer voor muzikanten!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Vijf instrumentale nummers, en één nummer waarop Captain Beefheart de vocals voor rekening neemt. Zappa zelf die voornamelijk gitaar speelt, drummers Ralph Humphrey, Ron Selico en John Guerin, bassist Shuggie Otis en nog een aantal musici, waaronder Jean-Luc Ponty. Dat is Hot Rats. Met een aantal klassiekers, zoals Peaches En Regalia en Son of Mr Green Jeans, die je zelfs in het Real Book kan terugvinden. 

Over Zappa kun je natuurlijk boeken vol schrijven, maar dat de Zappa-erfgenamen nu deze Hot Rats Sessions hebben vrijgegeven, boordevol materiaal waaruit je de genius van Zappa kan destilleren, is een heel mooi kerstcadeau!

Dweezil Zappa
Begin december deed Frank Zappa's zoon Dweezil hij TivoliVredenburg aan met zijn Hot Rats wereldtour, waarop hij de plaat één op één heeft uitgevoerd. Een enorme klus. 

In Gitarist 346, januari 2020, lezen we: 'Er is een goede reden waarom geen enkele coverband zich waagt aan Frank Zappa’s ‘Hot Rats’. Het is namelijk niet te doen. Echt niet. Nog even los van de even virtuoze als wonderlijke gitaarstijl van Zappa als onorthodox gitaaricoon, bestaat het album ook nog eens uit een brij van overdubs en geluidsmanipulaties. Het is een unieke en krankzinnige verzameling geluiden, met deels geïmproviseerde ‘instrumenten’ als een plastic kam en een moersleutel.' 

Gitarist vroeg Dweezil waarom hij Hot Rats live wilde uitvoeren: 
“Dat album is altijd een van mijn favorieten geweest. Ik heb er een speciale band mee, die verder gaat dan de muziek omdat ‘Hot Rats’ verscheen in mijn geboortejaar en mijn vader het album aan mij opdroeg. Het is ook een van de albums waarop de ontwikkeling van mijn vaders gitaarspel goed te horen is. Vergeleken met het eerdere werk met de Mothers Of Invention, heeft ‘Hot Rats’ een andere feel. Het is ook een heel brutaal album en het gitaarwerk op songs als Willie The Pimp en The Gumbo Variations spat ervan af. Tegelijkertijd staan er ook composities op als It Must Be A Camel, waarvan je denkt: waar haalt ie het vandaan? Sommige songs heeft hij nooit live gespeeld, bijvoorbeeld Little Umbrellas en It Must Be A Camel; die songs vind je alleen op ‘Hot Rats‘, nergens anders.
“Ik moest een keuze maken wat ik noot-voor-noot zou naspelen en waar ik meer vrijheid had. Natuurlijk, de solo’s in Peaches And Regalia en Son Of Mr Green Genes, daar ontkom je niet aan.  In andere songs, zoals Willie The Pimp, speel ik voor een groot deel zijn frases, maar vul ik die aan met iets van mij. Maar zelfs als ik improviseer, doe ik dat vanuit zijn vocabulaire. Ik weet precies wat hij graag speelde en wil het publiek niet op het verkeerde been zetten door ineens een heel andere kant op te gaan.”

Lees het interview verder in Gitarist 346, januari 2020.
Eventueel hier te bestellen.  

Luister hier naar het oorspronkelijke album uit 1969

 

En dit zijn de Hot Rats Sessions, helemaal te beluisteren via Spotify.