Viola Smith wordt 107
Drumboegbeeld geeft goede raad
Muzieknieuws 29-11-2019 10:40
‘Wat je moet doen om zo lang te leven? Veel drummen, wijn drinken en lezen!’ Dit antwoordde zij ooit op de onvermijdelijke standaardvraag aan 100-plussers. En zij heeft recht van spreken want vandaag wordt Viola Smith 107 jaar oud. Onze gelukwensen aan deze indrukwekkende muzikante!

 

Viola Smith speelde onder meer bij The Coquettes All Girl Orchestra van zangeres-dirigente Francess Carol - ‘when I swing my stick, the girls play every lick’ - en was een van de eerste professionele vrouwelijke drummers. Dat leverde haar in de jaren veertig de bijnaam "de vrouwelijke Gene Krupa" op. Deze pittige dame, die behalve een snelle en technisch begaafde drummer, ook een waar voorvechtster was van gelijke rechten en respect voor musicerende vrouwen (bepaald niet vanzelfsprekend in die tijd) geldt ook als ‘Zildjian’s longest running endorser’. In 1940 zocht zij haar eerste setje Zildjian bekkens uit in Bill Mather’s drumwinkel in New York).


Viola Smith in 1939

 

Hieronder kun je een filmpje bekijken met The Coquettes All Girl Orchestra uit 1939 (let op de drumsolo!), en ook een prachtig video-interview uit 2013 (toen ze 100 werd). Wat een vrouw!

 Viola Smith in 2018