Release van de week: Taylor Hawkins & The Coattail Riders - Get The Money
Vandaag verschenen: 8 november 2019
Muzieknieuws 08-11-2019 10:39
Het derde album alweer van de band rond Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins. Volgens velen – waaronder vader en zoon Taylor (Roger & Rufus) – is hij het vleesgeworden archetype van de rockdrummer, maar in zijn eigen band is Hawkins ook zanger, songwriter en bandleider. Voor "Get The Money" nodigde hij een indrukwekkend aantal muziekvrienden uit, waaronder Duff McKagan, LeAnn Rimes, Perry Farrell, Nancy Wilson, Joe Walsh, Chrissie Hynde en natuurlijk Roger Taylor. Het resultaat is pure rock & roll.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

In onderstaande videoteaser vertelt Hawkins over de song Middle Child op het album:

 

Is er een verschil met de Taylor Hawkins van Foo Fighters en de Taylor Hawkins van Coattail Riders? In ons laatste (cover)interview met Taylor Hawkins – in 2017 ten tijde van het toen uitgekomen Foo Fighters-album Concrete And Gold – zegt de Amerikaan daarover:

‘In mijn eigen band Coattail Riders ben ik helemaal ongeremd, en Greg (Kurstin, producer van genoemde Foo Fighters-plaat; red.) is een groot fan van de twee platen die ik daarmee heb gemaakt. Waarschijnlijk is het nodige doorgedruppeld naar de Foo Fighters. Dave (Grohl; red.) is daar ook heel open in. Onze gezamenlijke invloeden zijn de jaren-zeventig hardrock en de new wave uit de jaren tachtig.’

(klik op het pdf-icoon onder DOWNLOAD om het gehele Slagwerkkrant-interview te bekijken)

 

Check hier een oudere, maar typerende live video van de band in Japan (2006)

 

Dat ongeremde is op deze nieuwe plaat ook weer goed te merken. Hawkins trekt behoorlijk van leer en je kunt merken dat hij in zijn eigen band alles kan doen wat hij wil. Mooi voorbeeld is het titelnummer dat ingetogen begint met akoestisch ondersteunde samenzang, overgaat in een eigenwijze opvatting van een reggaefeel en uiteindelijk losbarst in gitaarexplosie met veel vrolijk rockdrumgeweld. Bijzonder ook is het nummer C U In Hell met zangeres LeAnn Rimes, dat neigt naar behoorlijk onbeschaamde symfonische progmetal. Dat zul je bij de Foo Fighters niet snel zien.

Luister naar het album Get The Money via Spotify