Release van de week: Tool - Fear Inoculum
Vandaag verschenen - 30 augustus 2019
Muzieknieuws 30-08-2019 11:50
Al dertien jaar wachten fans van Tool en liefhebbers van het spel van Danny Carey op het nieuwe album. Op social media kon je er al helemaal niet omheen. Zelfs bekende meme-pagina's als 9Gag stroomden over van komische plaatjes over mannen van middelbare leeftijd die zenuwachtig als schoenzettende kinderen rond Sinterklaas op het album wachtten. Maar laten we het daar – hoewel de pepernoten alweer in de schappen liggen – eens niet over hebben. “Fear Inoculum” is uit; het is een echte Tool-plaat, met zowel bezeten als bedachtzaam drumwerk van Danny Carey, die ouderwets op dreef is! Meetellen? Succes ermee…

door Chris Dekker & Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

In 2006 kwam 10,000 Days uit en daarna groeide de cultrockband Tool uit elkaar. Frontman Maynard James Keenan richtte zich op soloprojecten en bijvoorbeeld Puscifer en A Perfect Circle, terwijl de andere bandleden zich ook met diverse projecten bezighielden. Dertien jaar lang bleven er zo nu en dan geruchten opduiken. De heren zouden in de studio zitten, het album zou klaar zijn, er werd een tour voorbereid, maar steeds werd het weer angstig stil. Het leek Chinese Democracy van Guns N' Roses wel.


Tool in 2019

Tot begin dit jaar. Vreemd genoeg kwam Tool eerst langs voor een concert – op 18 juni in de Ziggo Dome – en daarna kwamen opeens de eerste vier albums op de streamingplatforms. Vandaag is Fear Inoculum dan eindelijk uit.Was het het wachten waard? Jazeker. Vanaf de eerste klanken van het eerste nummer - ook Fear Inoculum genaamd - word je geboeid meegetrokken. Het geluid is onmiskenbaar Tool en de sfeer gaat zoals altijd van mooi naar beklemmend en naar. De lange songs – nummers van tien, zelfs vijftien minuten lang worden afgewisseld met zeer korte songs – bouwen prachtig op.

 

 Danny Carrey

En het spel van Danny Carey? Wie de vierkwarts esoterische belletjes en Oosterse percussieklanken van opener Fear Inoculum hoort, zou kunnen denken dat de Tool-drummer de dubbele bassdrums en metrische modulaties vaarwel heeft gezegd. Maar bijna onmerkbaar komen open toms, snaarloze snare, bass en cymbals erbij, en voor je het weet razen de fills je vertrouwd om de oren (en is het weer tellen geblazen). Op dit nieuwe album is Carey gewoon ouderwets op dreef en misschien wel beter dan ooit!

 

Luister hier naar het nieuwe album van Tool via Spotify  en check vooral de in elektronica ondergedompelde drumsolo Chocalate Chip Trip! 

 

En check als toegift nog even deze video met Carrey-hilites

Zie ook de site van Tool