Release van de week: Slipknot - We Are Not Your Kind
Vandaag verschenen - 9 augustus 2019
Muzieknieuws 09-08-2019 13:15
Release van deze week is "We Are Not Your Kind" van masked-metalband Slipknot. De negenkoppige formatie overrompelde de metalwereld rond de Milleniumwisseling met bizarre outfits, imponerende maskers, buitengewoon energieke podiumact en keiharde nu-metal. Dit zesde studioalbum heeft misschien minder scherpe randjes dan de beginplaten, maar de unieke bandsound, met dominante gitaarriffs, de bijtende vocals van Corey Taylor, en dit keer opvallend veel elektronica (check bijvoorbeeld "Spiders", "My Pain" en "Not Long For This World") staat nog altijd als een huis. En met lekker veel ruimte voor de metalpercussie van Shawn ‘Clown’ Crahan en het solide drumwerk van Jay Weinberg.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Aardig detail op deze releasedag: Jay Weinberg’s vader is Max Weinberg die nagenoeg levenslang speelde in de E Street Band van Bruce Springsteen. En op een andere release van vandaag, de Soundtrack van Blinded By The Light (met overwegend muziek van The Boss) is diens drumspel te horen op heel wat Springsteen-classics (o.a. Dancing In The Dark en een nooit eerder uitgebrachte versie van The River live in New York 1979).

Jay Weinberg (rechts) met vader Max

Jay Weinberg was in 2014 de opvolger van Joey Jordisson, en dat waren big shoes to fill, want de kleine originele banddrummer (niet voor niks Number 1 genaamd) had een grote reputatie en imponerend snelle voeten. Maar Weinberg bevocht een vaste plek in het bijzondere metalcollectief en maakte indruk met zijn solide spel, waarmee hij de uitgelaten maar strak georkerstreerde tracks van Slipknot in het gareel houdt.

       
          Jay unmasked                                          Jay masked

Misschien niet zo ‘iconisch degelijk’ als vader Max – die nimmer werd betrapt op een onnodige fill – maar vergeleken met Jordisson wel meer to the point. Zo ook op We Are Not Your Kind, de langverwachte opvolger van 5: The Gray Chapter uit 2014. Hij komt er lekker in met het tomintro en rollende fills bij opener Unsainted (elektronische soundscape introtrack Insert Coin even daargelaten), met verder ouderwets furieus drumwerk in tracks als Red Flag, Nero Forte en Critical Darling.

Hier speelt Slipknot Unsainted Live bij Jimmy Kimmel in 2019

 

Beluister We Are Not Your Kind via Spotify

 

Voordat hij bij Slipknot terecht kwam, mocht Jay ook enkele malen zijn vader vervangen bij The Boss; hier in 2013