Release van de Week: Michel Camilo - Essence
Vandaag verschenen - 7 juni 2019
Muzieknieuws 07-06-2019 10:06
Bigbandleider, componist en pianist Michel Camilo komt - samen met zijn bigband - vandaag uit met zijn nieuwe album Essence. De ritmesectie, bestaande uit drummer Cliff Almond en percussionist Eliel Lazo is de kern van de band. Het is Camilo's 25ste album.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist

De muziek, die in samenwerking met trompettist Michael Philip Mossman is gemaakt, is geïnspireerd op de lange carrière van Camilo. De meeste tracks zijn in het verleden alleen in trio’s uitgevoerd, en met sommige nummers is niks meer gebeurd sinds de opnames. Het album is zo gemaakt dat het alle verschillende invloeden van de componist hoorbaar maakt. Hierdoor is het een veelzijdige plaat waarin je zijn jazzimprovisatie, latin roots en klassieke muziek in terug hoort.

Beluister hieronder een live-uitvoering van het lied On Fire:

Bijzonder aan dit nieuwe album is dat drummer Cliff Almond weer mee speelt. In het verleden heeft hij zes albums voor Michel Camilo ingespeeld. Daarvan was de laatste Caribe uit 2009. Nu, tien jaar later, komt hij terug als deel van de bezetting.

Het album start met het nummer And Sammy Walked In, die net zoals bovenstaande track ook deel uitmaakte van het album On Fire uit 1989. Het nummer heeft zijn naam te danken aan de originele percussionist, Sammy Figueroa, die toevallig tijdens een sessie de studio in wandelde en uiteindelijk het belangrijkste element van het nummer heeft ingespeeld met zijn virtuoze conga-spel. Eliel Lazo neemt de percussie van dit nummer op zich in Essence.                                                                                                                   Eliel Lazo

Figueroa is een van de drie percussionisten waaraan dit album eerbetoon geeft. De tweede is aan Mongo Santamaría met het nummer Mongo’s Blues. Camilo speelde met deze legendarische percussionit/bandleider kort nadat de jonge pianist naar New York verhuisde. Daarna kon Camilo hem strikken voor zijn debuutalbum uit 1988. In dit nummer op het nieuwe album is Eliel Lazo behalve de percussionist ook de zanger.

Cliff Almond neemt de drumpartij van het derde eerbetoon op zich. Dit is het nummer Repercussions. De originele drummer hiervan is Art Blakey. Camilo maakte kennis met hem in de jaren ’80. ‘Art speelde altijd in een club als hij in de stad was en hij trok me zelfs ooit uit het publiek om met hem mee te spelen. Het was een van de beste momenten uit mijn leven.’

Op zaterdag 13 juli gaat Michel Camilo dit album uitvoeren op North Sea Jazz. De blazerssectie wordt gevormd door de New Cool Collective Horns met o.a. Benjamin Herman, Efraïm Trujillo, Wouter Schueler, David Kweksilber, David Rockefeller, Jan van Duikeren, Joe Rivera en Wim Both. Percussionist Eliel Lazo is ook van de partij, maar drummer Cliff Almond wordt vervangen door Ernesto Simpson. 

Beluister hieronder het gehele album: