Matt Halpern & Federico Paulovich (15 mei, Drumland, Lijnden)
Verslag van intieme clinic met drummers Periphery & Destrage
Muzieknieuws 05-06-2019 16:09
Na zijn succesvolle clinic in 2016 kwam Periphery-drummer Matt Halpern op woensdag 15 mei terug bij Terpstra Drumland. En hij kwam niet alleen, want Italiaanse metaldrummer Federico Paulovich (van support-act Destrage) kwam met hem mee en opende de clinic met een bijzonder leerzame perfomance. Lees hieronder het verslag van deze bijzonder geslaagde duo-clinic op ons Slagwerkkrant Podium in Lijnden.

door Bouke Bijlsma
foto's: Terpstra Drumland

De drummers van metalbands Periphery en Destrage hebben een beetje pech met de planning, want hun gezamenlijke drumclinic valt deze woensdagavond samen met de ontknoping van de Eredivisie. Dat verklaart waarschijnlijk het relatief lage aantal bezoekers; hoewel in de loop van de avond toch nog aardig wat laatkomers aanschuiven.


Aan de ene kant jammer, maar inhoudelijk voor de clinics ook weer een zegen. De drumsets zijn gelijkvloers, dichtbij het publiek gezet en de sfeer is meteen intiem. Dat merk je aan de vragen uit het publiek, de directe aandacht en eigenlijk ook aan de twee clinicians. Ze zijn opvallend open en stellen zich prettig kwetsbaar op.

 

Federico Paulovich toont zich een smaakvolle allrounder die speelt met gevoel voor sound en dynamiek; lekker groovy, met fills die lekker doordansen. Hij gaat zo graag van hoog naar laag over de toms en weer terug van laag naar hoog, dat je je afvraagt of ze in Italië destijds ook naar Brandpunt keken. Echt bijzonder is zijn spel met de click, die hij steeds van plek laat veranderen in de maat en in de tel; fascinerend en het klinkt bijzonder. Hij legt uit hoe het werkt, en waarom hij het doet (uiteraard als oefening, nooit bij een performance!).

Als je de metronoom een bijzondere plek in de maat wilt geven – de 2 en de 4; de tweede achtste van elke tel; de derde achtste triool van elke tel; de vierde zestiende van elke tel – dan moet je eerst op zoek naar de 1 terwijl de click doorloopt. Als je ’m voelt, zet je een groove in, en als dat lukt probeer je losjes variërend te spelen over die lekker dwarse click. Vooral bij de variaties met triolen geeft dat een aparte swing aan je spel. Doel is om volledig ontspannen om te gaan met clicks, en uiteindelijk dus met time-spelen. Het is bijna onvoorstelbaar hoe soepel Paulovich tijdens het spelen met een click omdenkt en omschakelt, en de click alle kanten op laat schieten. Knap en leerzaam!

 

Matt Halpern staat deze clinic behoorlijk in de life coach-modus; helemaal op z’n Amerikaans, maar het leuke is dat het werkt en ook weer bijzonder leerzaam is. Grappig is zijn demonstratie in de maat wiebelen op je kruk, metronoomknikken en luid schreeuwend meetellen. De gemiddelde muziekschoolleraar zal het je afraden en afleren, maar Halpern toont overtuigend aan dat de natuurlijke flow die je zo krijgt, helpt om te spelen met een vanzelfsprekende, losse feel. “Untie the knots”, oftewel schakel je belemmering uit. Maak drummen net zo vanzelfsprekend en vloeiend als wandelen. Als Halpern met zijn opvallend fysieke stijl meespeelt met een pittige Periphery-track – wauw, da’s wél even een ander volume – valt op hoe hij gedreven groovend toch eigenlijk heel losjes de gitaarriffs volgt. De vreemde maatsoorten vliegen je om de oren, maar als je gewoon rustig de melodielijn van de riffs volgt, gaat het makkelijk zonder tellen en ander hersenbreken. Cool!

Twee bijzonder sympathieke en toegankelijke drummers die er zichtbaar van genieten om in een intieme setting te levelen met een stelletje Nederlandse leergierigen. Met dank aan Evans vellen en Pro Mark stokken – running gag van de avond is hoe de meegekomen man van D’Addario (het overkoepelende merk) steeds met gerichte vragen de boel terug probeert te brengen naar de hoofdzaak van de avond – dank ook aan het drumstel in al zijn vormen, de uitvinding van de vierkwartsmaat en alle drummers. Dit zijn van die avonden dat je weer vertrouwen krijgt in de mensheid.