Release van de Week: The National - I Am Easy to Find
Vandaag verschenen - 17 mei 2019
Muzieknieuws 17-05-2019 06:05
De Amerikaanse indieband The National komt vandaag uit met hun achtste album I Am Easy to Find. De plaat heeft maar liefst 16 tracks en is samen met een gelijknamige short-film uitgebracht. Drummer Bryan Devendorf staat bekend om zijn ritmische hooks en speelt opnieuw intrigerende, fraai gecomponeerde drumpartijen op deze plaat, waarvoor hij zich wekenlang in de studio terugtrok.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Slagwerkkrant-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Openingsnummer van het album is You Had Your Soul With You en laat ons horen wat we van de band gewend zijn: een digitaal aangepaste gitaar, skating-drums en Berminger’s vertrouwde bariton. Rond 2 minuut 10 komt daar verandering in: oud-bassist van David Bowie, Gail Ann, begint te zingen. Ook in andere tracks worden de vocalen door anderen overgenomen: de Ierse singer-songwriter Lisa Hannigan, Sharon van Etten, Mina Tindle, Kate Stables, This Is the Kit en combinaties van deze zangeressen. Naast de zangarrangementen zijn er ook strijkers op bijna elk nummer te horen. Beluister hieronder You Had Your Soul With You:

Short-Film
Dat er zoveel vrouwen te horen zijn op het album is geen toeval. In samenwerking met filmmaker Mike Mills werd een achterliggend concept bedacht waarbij de vrouw centraal staat. In 2017 mailde Mike Mills de band dat hij geïnteresseerd was in een samenwerking, maar wist toen nog niet precies wat.

Het resultaat is een short-film met dezelfde naam als het album. Het album is echter niet de soundtrack voor de video, en de video is ook geen clip voor het album. De twee projecten zijn, zoals Mills ze beschrijft ‘twee broers of zussen die graag van elkaar stelen’. Ze delen dezelfde visie, maar hebben elkaar niet per se nodig.

Volgens Wills was de film gecomponeerd als een muziekstuk en is het album in elkaar gezet als een film. Bekijk de 26-minuten durende short-film hieronder:

Bryan Devendorf
Drummer van de band is Bryan Devendorf, broer van bassist Scott Devendorf. Hij staat bekend om zijn intrigerende, fraai gecomponeerde drumpartijen. Als begeleider van de gevarieerde, humeurige en voorstuwende The National, levert Devendorf vitale ritmische hooks. Bij live-uitvoeringen van Bloodbuzz Ohio of Squalor Victorio hoor je het publiek juichen wanneer Devendorf de kenmerkende drumpatronen speelt.

Nog fascinerender is zijn bijdrage aan de composities en productie van de band. Bryce Dessner, gitarist van The National, vertelt: ‘Bryan is altijd als eerste in de studio en heeft de moeilijkste taak. Vaak brengt hij wekenlang door in de studio om zijn drumpartijen goed in te spelen.’ Zanger van de band, Matt Berninger, sluit daarbij aan: ‘Hij is een goede songwriter en heeft vaak geweldige ideeën in de studio. Hij kan een harde criticus zijn wanneer dingen niet goed zijn, maar is erg ervaren in het goed afmaken van nummers.’

Devendorf is ook lid van de experimentele rockbands Pfarmers en LNZNDRF. Pfarmers bestaat naast Bryan uit Danny Seim en Dave Nelson. LNZNDRF heeft hij opgericht met zijn broer Scott en Ben Lanz (die ook af en toe met The National heeft opgetreden)

Beluister hieronder het gehele album van The National: