YouTube-kanalen voor de muzikant - deel 2
Holistic Songwriting, Polyphonic en Rick Beato
Muzieknieuws 14-03-2019 11:41
YouTube is een oneindige bron van beeldmateriaal. Ook op muziekvlak heeft het platform veel te bieden en het aantal YouTube-kanalen op het gebied van muziek maken groeit. Een maand lang - op woensdag en vrijdag - gaan we verschillende YouTube-kanalen uitlichten.

door Willem Kniknie

In deze editie featuren we de volgende Youtube-kanalen: 
Holistic Songwriting
Polyphonic
Rick Beato

Waarom zou je als muzikant je tijd verdoen op internet? 
YouTube biedt de muzikant een groot aanbod aan lessen, tips, entertainment en meer. Dit alles is gratis en het biedt de mogelijkheid tot een nieuwe manier van dingen leren en inspiratie opdoen.

Ter lering en vermaak
Onlangs interviewden we gitarist Paul Davids. Deze Rotterdamse muzikant heeft ondertussen ruim één miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal en daarnaast is Davids gestopt met gitaarles geven om zich volledig te focussen op zijn YouTube-video’s. Op het kanaal van Paul Davids staan lessen, tips en vermakelijke filmpjes.

Uiteraard zijn er meer muzikanten te vinden op Youtube. We zullen de komende tijd tal van Youtube-kanalen gaan featuren op onze site.

Netlfixen
De focus ligt deze week op algemene muziekkanalen. Ons criterium: de kwaliteit moet uitstekend zijn en de video's moeten zich prima lenen voor een Netflix-achtige avond op de bank met een glas rode wijn, met of zonder je bandleden! Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat een specifiek nummer goed maakt, waar een bepaalde band gebleven is na vijf jaar stilte of wat het verhaal is achter een (iconisch) album.

Hierbij deel twee van de algemenere muziekkanalen.

Holistic Songwriting
Dit kanaal gaat voornamelijk in op het songwritingproces van bands en artiesten: niet op een saaie en stoffige manier, maar op een duidelijke en doordachte wijze. De presentator van Holistic Songwriting is goed voorbereid en neemt de kijker op een luchtige, maar onderwijzende manier mee door het schrijfproces van bijvoorbeeld een band als Muse.

Polyphonic
Misschien wel het schoolvoorbeeld van een algemeen muziekkanaal op YouTube: opvallende en grote onderwerpen uit de geschiedenis van rock, pop, funk, etc. worden in video’s van hoge kwaliteit bekeken, onderzocht en toegelicht. Polyphonic laat de kijker nieuwe muziek ontdekken -en nieuwe aspecten ontdekken in de muziek die ze al wel kennen. De video over het album Wish You Where Here van Pink Floyd is een populair item op het kanaal van Polyphonic.  

Rick Beato
Rick Beato is een muzikant, studio-techneut, muziekdocent en nog veel meer. We gaan deze enthausiaste Amerikaan nog vaker tegenkomen want het aanbod op zijn YouTube kanaal is enorm.

In deze editie gaat de aandacht naar What Makes This Song great? Beato neemt de kijker in deze video-serie minimaal een kwartier mee door een specifiek nummer. Hij behandelt alle elementen in een liedje los van elkaar en weet door zijn ervaring en enthausiasme zaken prachtig toe te lichten. Check de video over Clocks van Coldplay; je zult hierna nooit meer hetzelfde luisteren naar dit nummer. 

Volgende week verlaten we de algemene sector en duiken we in de wereld van specfieke muzikale YouTube-kanalen.