YouTube-kanalen voor de muzikant - deel 1
Middle 8, Vox Earworm en 12tone
Muzieknieuws 12-03-2019 15:48
YouTube is een oneindige bron van beeldmateriaal. Ook op muziekvlak heeft het platform veel te bieden en het aantal YouTube-kanalen op het gebied van muziek maken groeit. Een maand lang - op woensdag en vrijdag - gaan we verschillende YouTube-kanalen uitlichten.

door Willem Kniknie

In deze eerste editie featuren we de volgende Youtube-kanalen:
Middle 8
Vox Earworm
12tone  

Waarom zou je als muzikant je tijd verdoen op internet? 
YouTube biedt de muzikant een groot aanbod aan lessen, tips, entertainment en meer. Dit alles is gratis en het biedt de mogelijkheid tot een nieuwe manier van dingen leren en inspiratie opdoen.

Ter lering en vermaak
Onlangs interviewden we gitarist Paul Davids. Deze Rotterdamse muzikant heeft ondertussen ruim één miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal en daarnaast is Davids gestopt met gitaarles geven om zich volledig te focussen op zijn YouTube-video’s. Op het kanaal van Paul Davids staan lessen, tips en vermakelijke filmpjes.

Uiteraard zijn er meer muzikanten te vinden op Youtube. We zullen de komende tijd tal van Youtube-kanalen gaan featuren op onze site.

Netlfixen
De focus ligt deze week op algemene muziekkanalen. Ons criterium: de kwaliteit moet uitstekend zijn en de video's moeten zich prima lenen voor een Netflix-achtige avond op de bank met een glas rode wijn, met of zonder je bandleden! Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat een specifiek nummer goed maakt, waar een bepaalde band gebleven is na vijf jaar stilte of wat het verhaal is achter een (iconisch) album.

Daar gaan we met onze eerste aflevering! 

Middle 8
Een voice-over neemt je, met visuals en video’s, mee langs een specifiek onderwerp: bijvoorbeeld waar een band als The Black Keys is gebleven of waarom Mr. Brightside van The Killers, ondanks de release in 2004, nog steeds een hoge notering heeft in de hitlijsten.

Ook ontleed de prettige gestemde voice-over van Middle 8 nummers: zo is video over Feel It Still van Portugal. The Man een aanrader.

 

Vox Earworm
Dit kanaal behoeft eigenlijk geen uitleg, de inhoud is simpelweg goed. Professionele en onderzoekende video’s met een hoog vermaak gehalte; dat krijg je voorgeschoteld bij Vox Earworm. De productie over het nummer Videotape van Radiohead is een prachtig voorbeeld van de insteek van dit YouTube-kanaal. 

12tone
Nog een voice over, maar deze keer wordt alles voor de kijker uitgeschreven op een notenbalk. In een video van 12tone wordt een nummer tot op het bot ontleed en zal je waarschijnlijk dingen horen of opmerken die je eerst niet opvielen. De video over Africa van Toto (binnenkort live op het North Sea Jazz festival...) is met ruim 550.000 views een van de populairste 12tone producties. 

Binnenkort een nieuwe editie. Keep following us!