Pete Best duikt op tijdens cruise
Video, foto’s en achtergronden bij een cruise met de voormalige Beatles-drummer
Muzieknieuws 09-11-2017 13:45
Op Facebook postten wij al deze bijzondere video van Pete Best, drummer van The Beatles tussen 1959 en 1962, die samen met het bandje van een cruiseschip “I Saw Her Standing There” speelt. Wij wilden er graag het fijne van weten, en kregen antwoord en nog wat foto’s van saxofonist van de band van dienst, Martijn Bosma, die het filmpje oorspronkelijk postte op social media.

 

door Bouke Bijlsma

Bekijk hieronder eerst de video van Pete Best. De eerste drummer van The Beatles speelt (na enig aandringen) mee met het vaste bandje van cruiseschip Star Princess. Saxofonist van die band, Martijn Bosma, legt uit:

‘Pete speelt nooit voor passagiers, maar bij dit mini-optreden voor alleen the crew wilde hij wel inhaken. Ik was trots om erbij te zijn.'

Ze spelen I Saw Her Standing There.

 

Pete Best en The Beatles
Pete Best was de eerste drummer van The Beatles vanaf 1959 tot vlak voordat de band doorbrak. Als drummende zoon van Mona Best, eigenaar van de Casbah Club in Liverpool waar The Beatles in hun begintijd regelmatig optraden, was hij een logische keuze voor de jonge band. Best was er ook bij tijdens de legendarische Hamburg-periode (1960-1962), waar The Beatles hun eerste internationale meters maakten. Ook maakte Best plaatopnamen met The Beatles, voornamelijk als begeleidingsgroep van zanger Tony Sheridan.

The Beatles met Pete Best (tussen John en George)

Na een eerste auditie voor platenmaatschappij EMI werd Best echter te licht bevonden, en vervangen door Ringo Starr. Dit betekende het einde van Pete Best als Beatles-drummer, en helaas ook van de vriendschap tussen de jonge muzikanten. Toen Best in 1966 met zijn toenmalige bandje een plaat opnam met de titel Best Of The Beatles zorgde dat bijvoorbeeld wel voor wat scheve blikken.

 

Pete Best oud en nieuw

Best werkte sindien voornamelijk buiten de muziek (als ambtenaar), maar kwam in 1988 terug met The Pete Best Band, waarmee hij onder andere ook Beatles-covers deed. En tegenwoordig doet hij dus ook klusjes zoals deze: een Celebrity Program op een cruiseschip.

 

Saxofonist Martijn Bosma legt uit:

‘Pete is onderdeel van het Celebrity Program van Princess Cruises. Dus dat houdt in dat hij wordt uitgenodigd en vertelt over de beginperiode van The Beatles. Het publiek mag aan het eind van het live interview vragen aan hem stellen en met hem op de foto.’

Pete Best tijdens het "Celebrity Program" van Princess Tours

‘Dit was voor mij de tweede keer dat ik hem ontmoette. Hij was ook aan boord van mijn eerste Princess-schip, vorig jaar. Toen werd hem ook vanuit het publiek gevraagd of hij wilde spelen, maar dat verzoek wees hij vriendelijk van de hand, haha.'

'Toen bekend werd dat hij ook deze reis bij ons aan boord kwam, greep onze bandleider/bassist de kans om hem opnieuw te vragen, in dit geval voor een besloten feestje met alleen de crew, en aldus geschiedde.


Pete Best met de band van cruiseschip Star Princess

Pete wil op zo’n cruise gewoon niet spelen voor het publiek, maar een beetje jammen vindt hij leuk, en het was ook geen probleem dat we foto’s en video’s maakten. Pete is een ontzettend leuk gast, geen diva-gedrag, en hij ging ook graag met iedereen op de foto.’


Pete Best met saxofonist Martijn Bosma

 

Pete Best wordt soms omschreven als een wat treurige figuur uit de popgeschiedenis, maar dankzij The Beatles Anthology uit 1995 heeft hij toch nog heel aardig kunnen cashen van zijn korte periode als de drummer van de legendarische band. De prille opnamen waarop hij meespeelde, stonden daar namelijk ook op, en die release was wereldwijd een enorme kaskraker.

 

"The Beatles Anthology - deel 1" 
Let op het creatieve plak- en knipwerk in het artwork!

 

De originele foto op de lp-hoes van "The Lost Decca Sessions"

 

Ook heeft de stad Liverpool z’n beroemde zoon geëerd met een eigen straat: De Pete Best Drive. En de Casbah Club van moeder Mona kreeg eveneens een straat naar zich vernoemd: de Casbah Close.

 De bordjes voor Pete Best Drive en Casbah Close

 

Pete Best Drive en Casbah Close op Google Maps

 

Bekijk ook de site van Pete Best