Live verslag Drumworld Festival 2017
Adams Drumworld, Ittervoort, 10 september 2017
Muzieknieuws 10-09-2017 12:09
Lees hieronder wat we tijdens het Drumworld Festival 2017 aan verslaggeving, foto's en videofragmenten online zetten van de clinics op het Slagwerkkrant Podium bij Adams Drumworld in Ittervoort. In omgekeerde volgorde van opkomst.

tekst: Bouke Bijlsma; foto's Dennis Boxem, video en productie Marcel Willemsen en Erk Willemsen

Simon Phillips
Hij is de afsluiter van een bijzonder geslaagde editie van DrumWorld Festival. Als nestor van het drummende gezelschap is hij de aangewezen man om halverwege zijn optreden het dankwoord te richten tot alle optredende drummers, met een speciale vermelding voor de drie finalisten van Drumtalent 2017, de organisatie, de medewerkers achter de schermen, en natuurlijk het publiek.

Dat Phillips na een dag vol drumgeweld met zijn mooie, afgewogen, dynamische spel toch de volle aandacht van het publiek weet vast te houden, zegt wel iets over deze Britse drummaster. Zijn rollende, vloeiende stijl, de diepe klank van zijn kit met de enorme gongdrum rechts en de pittige octobans links, zijn fijne fills die ergens prettig old school zijn, maar dan wel met scherpe chops die helemaal bij de tijd zijn. Het mooist zijn de zuivere solomomenten, waar hij zonder begeleidingstrack, met veel dynamiek de sound van zijn drumstel laat spreken. Maar ook mooi - en een exclusief voorproefje - het nummer (met begeleidingstrack) van zijn volgende album Protocol 4. Een waardig fusionvol einde van een bijzondere dag.

 

 

Drumtalent 2017
Een bijzonder moment voor drie talentvolle jonge Nederlandse drummers. Finalisten Emile Delarue, Bjorn Knoops en Damian de Weerd mochten een voor een op het Drumworld Podium laten zien wat ze in hun mars hebben.

De beker

 

Voorbespreking met juryvoorzitter Fred Cohen

Dat ze dat deden vlak na een behoorlijk intimiderend optreden van Will Kennedy, onder het oog van een vakjury (onder wie Simon Phillips), met pal voor de neus een kleine 750 drummers en kenners, tja, dat zal toch wel wat druk gegeven hebben…

 

Emile Delarue 

 

Bjorn Knoops

 

Damian de Weerd

Het was bij alle drie een beetje te merken; de strakke koppies, even zoeken naar de juiste feel (bij de fantastische en uitdagende begeleidingstrack gemaakt door Michael Schack), iets van onrust bij de solo’s, maar gaandeweg kwamen ze in hun flow, en maakten ze er een mooie show van. Als je luisterde naar het applaus na de drie optredens kon je al wel vermoeden wie er favoriet was bij het publiek; een voorkeur die later bij de prijs uitreiking bevestigd zou worden.

Juryberaad

Daar sprak juryvoorzitter Fred Cohen, namens de andere juryleden - Mark Eeftens (SWK), Frans Swinkels (Adams), Michael Schack (maker van de begeleidingstrack), Marcel Weerdenburg, Simon Phillips - vol lof over deze drie drumtalenten, die hun kop durfden uit te steken. Of zoals John Janssen in zijn aankondiging al zei: ‘Je hoeft niet te winnen om een winnaar te zijn!’ 

Als winnaar werd uitgeroepen:
Damian de Weerd

De jonge drummer (16 jaar) viel tijdens zijn optreden inderdaad op met een volwassen touch en feel, en toonde bij vlagen een voor drummers toch ook wel onontbeerlijke baldadigheid. Volgens de jury had hij: ‘een mooie techniek vol vuur en een prettige voorin-opvatting. Hij kan zeker nog werken aan zijn (solo)opbouw en iets meer dynamiek mag ook wel. Jurylid Simon Phillips constateerde nog een fijne dosis anarchie; altijd welkom bij een jonge drummer!

 Wij feliciteren Damian van harte met zijn prijs!

  

Wim de Vries Trio
Deze zin kon je aan het begin van de dag al zien aankomen, maar het is gewoon echt waar: Toch een verademing na al dat gedrum en getrommel, met of zonder begeleidingstrack; een bandje dat echt samen muziek maakt. Met melodie, met harmonie, en vooruit, ook met ritme natuurlijk. En met dat ritme zit het echt wel goed, als Wim de Vries het doet.

Deze drummer die wij kennen als smaakvolle virtuoos bij Drumbassadors (met kompaan Rene Creemers), timmert ook behoorlijk aan de weg als jazzdrummer bij diverse formaties en ook in zijn eigen Wim de Vries Trio. Wat daarbij opvalt: sound, feel, kunde en vooral smaak. Natuurlijk begrijpt ook De Vries dat je op een drumfestival een beetje extra uit moet pakken, maar als je de hele wereld hebt rondgetourd met een topdrumact als Drumbassadors, dan is dat niet echt iets waar je van in de stress schiet. Ook niet als voor jou Thomas Lang was en na jou Simon Phillips komt. Mooi is het nummer dat De Vries opdraagt aan Bas Rietmeijer, de vorige week overleden voormalige bassist van zijn Trio. Een fraai, ritmisch complex, maar melodieus en toegankelijk nummer van pianist Marcus Schinkel, met een mooie rol voor bassist Frits Roppel. Op deze middag wordt het maar weer even duidelijk: of hij nu met zijn vloeiende stijl en fluwelen touch soleert of begeleidt: Wim de Vries is gewoon een van onze grote jazzdrummers.

 


Uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards

In Slagwerkkrant 201, sept-okt 2017, is de volledige uitslag van de Slagwerkkrant Poll 2017 gepubliceerd. Tijdens het Drumworld festival reiken we de bijbehorende awards uit, resulterend in deze groepsfoto. 


Voorste rij v.l.n.r.: René Creemers, John Janssen (Drumworld Festival), Henk van Steenwijk (Zildjian), Milan Ridderhof (Ludwig), Jo Moens (Meinl), Jasmine van der Plicht (Promark), Fred Lankamp. 
Achterste rij v.l.n.r. Dennis Boxem en Bouke Bijlsma (Slagwerkkrant), Eric Robillard, Freek Koopmans en Janwillem van der Poll (Percossa), Hans Eijkenaar, Erk Willemsen (Slagwerkkrant), Jochen Van Laere​ (Gretsch)​, Christophe Cools​ (Roland​), Mark van Nieuwenhuizen (Tama Drums​), Stef Verbeurgt​ (Vic Firth). (foto Drummerszone)
Lees in het artikel elders op Slagwerkkrant.nl de volledige toplijsten per categorie. Klik hier.  


Thomas Lang

Bij zijn eerste stuk speelt Lang meteen zo veel, en zo snel en zo overrompelend, dat we er even stil van zijn. Letterlijk. Wat kunnen we hierover nog zeggen. Thomas Lang kan dingen die niemand anders kan, en alleen Thomas Lang kan zo veel dingen die niemand anders kan dan ook nog zo laten klinken dat het muzikaal is, en blijft boeien.
Daar! Toch wat gezegd.

In het tweede deel doet Lang nog iets meer dat wat alleen hij kan; zijn onvoorstelbare onafhankelijkheid aanwenden om echt muzikale lijnen tegen elkaar in te spelen waar anderen alleen van kunnen dromen. En dan ook nog met dynamiek en feel. Het mooiste daarbij is het stuk dat hij louter op kleine bekkens en getrapte hihat een solo speelt, met van die triolenfills die je normaal met toms en bassdrum hoort, maar wel met dezelfde impact. 
En leidt dit alles dan tot fraaie en waardevolle muziek? Wat kon ons dat schelen? Dit is Thomas Lang!

 

 

Will Kennedy
De Amerikaanse drummer begint zijn optreden met een behoorlijk imponerend stukje fusionfunk in onvervalste Yellowjackets-stijl. Wat een fijne vloeiende stijl in combinatie met pure power, gelardeerd met woeste kreten (wat Kennedy ook al deed als toeschouwer, tijdens het optreden van Anika Nilles). Wat ons meteen opvalt, is de bijzondere set-up met de twee scheefhangende crashes naast de centrale tom. Nou ja, tom; alle trommels hebben snaren in deze set-up. Drumtech Frank Jacobs van Pearl legt ons later uit: 'Ja, dat is zo sinds gisteren; toen moest het plotseling zo van Will.'

Kennedy komt naar voren om met het publiek te praten, en dat gaat op z'n Amerikaans met veel overtuiging, en voor ze het weten staan de toegstroomde drummers onderdelen van een stukje funky beat te zingen, to expand their vocabulary, terwijl Kennedy ze opneemt en daarmee een inderdaad verdomd funky loop fabriceert. Als hij daarna weer achter de set gaat zitten, gaat hij er ontiegelijk vandoor met een track van Yellow Jackets, maar dan in de ADHD-versie met vrij haastige jazzdrive op zijn kurkdroge ridebekken. Daarna is het tijd voor subtiliteit met fusionclassic Pools van Steps Ahead, en laat Kennedy plotsklaps veel ruimte in zijn spel, met belletjes en losse tomslagen, dit dan weer uitmondend in een woeste solo. Dit is een natural show man.  

 

 

Drummers' Hangout
Het is direct een gezellige drukte van belang op onze Drummers' Hangout.

De redactie in volle actie onder toeziend oog van Fred Cohen (tweede van links), met Erk Willemsen, Bouke Bijlsma en Dennis Boxem

 

Redacteur Mark Eeftens maakt een praatje met Simon Phillips

 

John Janssen (Adams) en Erk Willemsen (Slagwerkkrant), gebroederlijk samen op de Adams-Slagwerkkrant Drummers' Hangout

 

Klaas Jan Stol (Slagwerkkrant.nl en Drummerzone.com) en redacteur Dennis Boxem snijden de taart aan. Taart? Ja, vanwege 1.000.000 views van de video's op Drummerzone. Party hardy!

 

Anika Nilles
De immer bescheiden, bijna timide Duitse drumster begint met een praatje, waarin ze zegt trots te zijn in dit rijtje toprummers te mogen optreden. Zodra ze begint te spelen, wordt meteen duidelijk waarom ze hier thuishoort; op een drumpodium met drumhelden. Nilles is gewoon een ontzettend lekkere drummer, met een mooie open groove, smaakvolle fills en snijdende, lichte hihatvariaties die veel aandacht vragen.

Ze speelt mee met tracks van haar nieuwe cd Pikalar, waar natuurlijk alle ruimte is voor drumgeweld. Maar Anika Nilles blijft altijd muziek maken. Haar commentaar na de eerste twee nummers: 'Oke, I'm warming up now.' Dat belooft...

 

 

Martin Frosch & Sherwin Kirindongo
Drumworld Festival wordt kranig afgetrapt door Martin Frosch, die laat zien dat musicaldrummen ook een vrij forse chopdichtheid kan hebben. Zijn groove is to the point en op een prettige manier ambachtelijk; iemand die weet wat hij doet, en die als het nodig is een hectische productie op de rails kan houden. Zijn tweede nummer is meteen een 7/8, die Frosch er soepeltjes uit laat rollen. Een beetje musicaldrummer blijkt tegenwoordig een alleskunner.

In het derde nummer komt percussionist Sherwin Kirindongo erbij en zetten de twee een van de kneiters van Musical Lion King in, je weet wel die ene die begint met die kreet die je nooit verstaat: ‘PENSYLVANIA!’, maakte er Jimmy Fallon er in de Tonight Show ooit van… De groove die volgt, is zwaar en bepaald niet subtiel, maar knap hoe de twee in dit lastige trage tempo een dragende sfeer neerzetten. In de duo drum feature die volgt, laten Frosch en Kirindongo horen dat ze ook raad weten met een lichtvoetigere 6/8, met Afrikaanse invloeden. Ondertussen loopt de zaal lekker vol in de concertzaal van Adams Drumworld. Het belooft een mooie dag te worden.

 

 

Het tijdschema van het Drumworld Festival bij Adams Drumworld in Ittervoort op zondag 10 september ziet er als volgt uit: 

10.30 uur Martin Frosch & Sherwin Kirindongo
11.30 uur Anika Nilles
13.00 uur Will Kennedy
14.00 uur Finale Drumtalent 2017
15.00 uur Thomas Lang 
16.00 uur Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards
17.00 uur Wim de Vries Trio
17.45 uur Bekendmaking winnaar Drumtalent 2017
18.00 uur Simon Phillips

Bij Adams Drumworld in Ittervoort staat de tweede zondag in september altijd in het teken van het Drumworld Festival. 
Het Drumworld Festival: een dag lang drums & drumming op topniveau.

Lees hier alles over de programmering van het festival. Klik hier.