Trommel @Jazzkerk Aartswoud - verslag
Nieuw drummerfestival is sfeervol jazzfeest
Muzieknieuws 05-06-2017 12:45
Een nieuw drummerfestival in een heuse Jazzkerk, gelegen in een klein dorpje ten noorden van Alkmaar. Joost Patocka, inwoner van het pittoreske plaatsje en overbuurman van het merendeel van het jaar leegstaande godshuis, besloot na een aantal geslaagde jazzconcerten dat het tijd werd voor een festival. Het werd Trommel, een jazzfestival rond formaties met een drummende bandleider. Nederlandse topdrummers Martijn Vink en Han Bennink waren van de partij, jong talent Wouter Khne (tevens winnaar van het SENA Performers Gouden Slifje), Duitse drummer Jochen Rueckert en natuurlijk initiatiefnemer Joost Patocka zelf. Slagwerkkrant deed van harte mee en was getuige van een sfeervol jazzfeest in Aartswoud.

door Bouke Bijlsma
Met foto's van Bram de Visser en Henk van Steenwijk
 

De middag wordt in stijl geopend door presentator en jazzliefhebber Wilfried de Jong, die meteen (en volledig terecht) initiatiefnemer en organisator Joost Patocka in het zonnetjes zet.

 

Eerste concert is het kwartet van Duitse drummer Jochen Rueckert, dat onderkoeld spelend een warme opening verzorgt met louter nummers van de bandleider zelf. Modale stukken met veel omtrekkende melodieën en vooral veel sfeer. Aan niets is te merken dat dit de band van een drummer is, want Rueckert stelt zich gewoon op als een van de vier gelijkwaardige muzikanten in dit kundige gezelschap. Hij heeft een vloeiende stijl met een prettig lichte touch en een natuurlijke flow. Zelden een drummer gezien bij wie de stokken zo lichtjes tussen de vingers bewegen, soms heel licht roffelend met stokken op snare en toms, dan weer een zwaarder accent; alles met veel controle over de dynamiek en klank. Een aangenaam begin van de middag.

 

  

Ook de catering is goed verzorgd. In de omtrek van de Jazzkerk zijn namelijk ruim voldoende uitspanningen - 1 cafe aan de overkant - waar je tijdens de ombouw hamburgers, hotdogs en soep kunt krijgen (als je tenminste kunt wennen aan het Aartswoudse ritme van bestelling opnemen, praatje maken en dan eens verder zien). Gemoedelijk!

 

 

Voordat hij kan beginnen aan zijn optreden krijgt Wouter Kühne uit handen van Wilfried de Jong eerst nog het SENA Performers Gouden Slifje, een prijs voor de jonge meest veelbelovende jazzdrummer van dit moment. Deze fraaie wisseltrofee (een rechtop in een plantenbakje staande brush onder een glazen stolp) is vervaardigd door Han Bennink!

    

En daarna krijgt Kühne nog een mooi Zildjian bekken uitgereikt door Henk van Steenwijk (Music Meyer), die even later geconcentreerd en goedkeurend bekijkt hoe de jonge jazzdrummer de show steelt in de Jazzkerk.

 

Dat de linkshandige jonge drummer deze prijs heeft bemachtigd, blijkt tijdens zijn optreden behoorlijk gepast. Wouter Kühne is een drummer die op een prettige manier old school functioneel begeleiden combineert met moderne bravoure met veel gevoel voor contrast en dynamiek. Zijn trio met alleen contrabas en tenorsax (dus geen akkoordinstrument) speelt louter nummers van/door Duke Ellington, en neemt bij dit lekker melodische materiaal bijna baldadig veel ruimte om te spelen met swing, ruimte, enorme volumeverschillen, zware accenten en spannende stiltes. Super muzikaal! Grappig ook om te zien hoe de ogenschijnlijk timide jazzjongeling nadrukkelijk het voortouw neemt in zijn trio. Fraai is zijn lange introdrumsolo aan het begin van Caravan alleen op hihat, waarbij hij alle tijd neemt om met ogenschijnlijk simpele patronen een feel neer te zetten; geen moment probeert hij te imponeren, en daardoor doet hij precies dat! 

 

Han Bennink (hier in karakteristieke houding) raakt eerst in ludiek gevecht met drumkruk, zijn stokken, een theedoek en diverse stukken hout, maar als altijd komt al heel snel pure muziek uit zijn eenvoudige kit, met een diepe groove; wat hij ook raakt. Natuurlijk veel theater en gein, maar ook altijd sound en feel. Ondertussen gaat de basklarinet van de meesterlijke Joris Roelofs zijn eigen gang; soms haken de twee lekker in, en wordt het eigenlijk best old school. Bijzonder hoe mooi die basklarinet klinkt in de natuurlijke akoestiek van de Jazzkerk.

 

Halverwege voegt ook bassist Matt Penman uit de band van Jochen Rueckert zich bij Bennink & Roelofs.

 

Ook in de formatie rond Joost Patocka steelt basklarinettist Joris Roelofs de show. In de bezetting van drums, bas, en drie blazers mis je soms wel een akkoordinstrument, maar in de fraai gearrangeerde ensemblethema’s van de blazers hoor je toch regelmatig de nodige harmonie. Patocka toont zich een dienende maar smaakvol dragende begeleider zonder vrees voor pittige tempo’s. Hij speelt een lekkere solo; swingend met elegante armzwaaien die zijn vloeiende spel benadrukken; alles met een enorme controle over sound en dynamiek. Lekker!

 

  

Martijn Vink bekent bij aanvang van zijn optreden onmiddellijk dat deze formatie (waarmee hij regelmatig in het buitenland speelt en eigenlijk zelden in Nederland), normaal gesproken niet zijn trio is, maar dat van pianist Boyan Z. De Servische mannetjesputter (die zijn achternaam Zulfikarpašić niet voor niks afkort tot Z) is een ware virtuoos op piano en Rhodes en zijn akoestische fusionjazz-getinte stukken geven alleskunner Vink de mogelijkheid om flink uit te pakken op zijn kleine jazzsetje. Dat doet hij opvallend vaak met brushes en het is wonderbaarlijk hoeveel verschillende sounds, feels en volumeniveaus hij daarmee weet neer te zetten. Soms vegend, soms met ringetjes op de bekkens, soms de trommels nagenoeg van de stands rammend. Wat een groove, ook bij de minder voor de hand liggende maatsoorten. Bassist Thomas Brammerie speelt mooie, duidelijke en melodische partijen en is in dit woeste trio de rots in de branding. Een mooie afsluiter van dit geslaagde festival.

 

  

En tot slot: niet alleen Jochen Rueckert en Matt Penman, maar ook uw verslaggever mochten kennismaken met Pipo, de huisspreeuw van Jazzkerk Aartswoud, die er een gewoonte van maakt bezoekers welkom te heten door op hun hoofd te gaan zitten.
Alleen in Aartswoud!

Check ook de websites van Trommel en van Jazzkerk Aartswoud